Ahmet YILDIRIM/DORTMUND, () - BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu'nun AK Parti'nin kongreye gideceği kararını basın toplantısıyla duyurmasını flaş haber olarak gören Alman basını, konuya geniş yer ayırdı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yaptığı açıklamanın ardından Alman basını Türkiye'deki siyasi durumu şu şekilde yorumladı:
SÜDDEUTSCHE ZEİTUNG: ERDOĞAN DEVLETİNİ HIZLANDIRMAYANLAR CEZALANDIRILIYOR
Süddeutsche Zeitung gazetesi Türkiye'deki siyasi durumu şu şekilde yorumladı:
“Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın partisi AKP, uzun zamandır sadece politik bir parti değil. AKP, kurucusu Erdoğan'a gözleri kapalı ve koşulsuz bağlı olmanın en önemli konu sayıldığı bir inaç topluluğuna benzemeye başladı. Erdoğanizme muhalif olanlar ve şüpheciler sert şekilde cezalandırılıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu acı verici ve küçük düşürücü bir yöntemle bunu hissetti.
Ahmet Davutoğlu, gerçi 20 ay Türk hükümetinin formal olarak bir numarası oldu, ama o aslında baştan beri sadece iki numaraydı. Bu züre zarfında hep aşırı güce sahip Erdoğan'ın gölgesinde kaldı. Görünüşe göre bu sevimsiz durumdan bıkmışa benziyor."
TAGESSPİEGEL: ERDOĞAN DAVUTOĞLU'NU ÇÖLE GÖNDERDİ- DAMADI MI BAŞBAKAN OLUYOR?
Tagesspiegel gazetesi ise şu değerlendirmeyi yaptı:
“Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun geri çekilediğini açıklamasıyla birlikte defacto olarak Türkiye'nin başkanlık sistemi oldu. Belki yakında Erdoğan'ın damadı başbakan olur. Erdoğan'ın ona fazla seçenek bırakmaması sonucu Davutoğlu, kendi kılıcının üzerine düştü. 22 Mayıs'ta yapılacak parti kurultayında Davutoğlu liderliğe aday olmayacak. Parti başkanının Başbakanlık görevini yürütmesi nedeniyle hükümet başkanlığını da kaybedecek."