Almanya’nın Berlin şehrinde bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu ‘Berlin Buluşması’ etkinliği çerçevesinde burada yaşayan Türklere hitap etti. Pegida konusunda Almanya’da yaşayan Türkleri provokasyonlara karşı uyaran Davutoğlu, "Pegida arttıkça yaşasın insanlık diyeceksiniz, kapılarınızı Almanlara açacaksınız 'Es lebe Deutsch-Türkische Freundschaft' diyeceksiniz" dedi.

Berlin buluşmasında Başbakan’dan önce söz alan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Allah'a çok şükür bundan 50 sene evvel buraya gelenlerin torunları çocukları öylesine güzel bir seviyeye geldiler ve öylesine güzel bir seviyeye doğru ilerliyorlar ki, bundan dolayı Allah’a ne kadar şükretsek azdır, hepinizin dedelerini babalarını tebrik ediyorum, büyüklerimizin ellerinden öpüyorum” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu konuşmasında geçmişten bugüne Türkiye’de çok fazla şeyin değiştiğini vurgulayarak, "60 yıl önce demokrasinin katledildiği, ekonomik krizlerle anılan bir Türkiye vardı. O günden bugüne çok şey değişti. Artık eski Türkiye yok. Böyle bir millete Başbakan olmaktan, hizmet etmekten daha büyük bir onur yoktur" dedi.

“Ne olursa olsun başınızı dik tutacaksınız, bir an dahi başınızı eğmeyeceksiniz” diyen Davutoğlu, 2011 seçim kampanyasında Dışişleri Bakanı olduğu dönemde Kulu’da sokakta yürürken İsveçli bir gurbetçinin, eline kapanıp "Biz size teşekkür borçluyuz sayın bakanım’ dediğin ibelirtti. Davutoğlu yaşlı gurbetçinin kendisine, “60'lı, 70’li yıllarda Avrupa’ya ilk gittiğimizde hep başımızı öne eğerdik. Bir cemiyete bir toplantıya girdiğimizde ne olsa da kimse bize kimliğimizi sormasa diye kaygılanırdık. Ama son 10 yıldır nereye gidersek gidelim kimse bize kimsin diye sormasa bile gözlerinin içine bakıyoruz ve diyoruz ki, ah bir sorsa da Türk’üz diye haykırsak haykırmak geliyor içimizden” dediğini söyledi.

TÜRKLER BU TOPRAKLARIN ASLİ EV SAHİPLERİDİR

Başbakan Davutoğlu konuşmasında Berlin’deki Türklerin bu toprakların asıl sahibi olduğunu söyleyerek : “Türkler bu toprakların artık asli ev sahipleridir. Geçici değil, kalıcıdırlar.” dedi.

"ES LEBE DEUTSCH-TÜRKİSCHE FREUNDSCHAFT" DİYECEKSİNİZ.”

Vatandaşların ırkçı propagandalar karşısında soğukkanlılıkla hareket etmelerinin önemini vurgulayan Başbakan Davutoğlu şöyle dedi: “Pegida arttıkça yaşasın insanlık diyeceksiniz, kapılarınızı Almanlara açacaksınız "Es lebe Deutsch-Türkische Freundschaft" diyeceksiniz.”