ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye- Rusya Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 13. Dönem Toplantısı için geldiği Moskova’da Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak ile bir araya geldi.
Moskova’daki Golden Ring Otel’de gerçekleşen heyetler arası görüşmeden sonra iki bakan basının karşısına çıktı. Rus Bakan Novak, yaptığı konuşmada, Türk-Rus ilişkilerine özel ilgi gösterilmesi gereken konular ile ilgili birçok konuyu görüşme fırsatı bulduklarını belirterek, şöyle dedi:
"Ekonomik ilişkilerimizin daha da geliştirilmesi için ortak çalışmaların neler olabileceğini bu sayede görüşmüş olduk. Rus iş dünyasının Türkiye’ye ilgisinin daha da arttığını görüyoruz, aynı şekilde Türk şirketlerinin Rusya’ya ilgisinin gittikçe arttığını görüyoruz. Aynı şekilde bu yılın ilk dokuz ayında ticaret hacmimizin arttığını görüyoruz."
Bakan Yıldız’da yaptığı değerlendirmede, Avrasya coğrafyasının en önemli iki ülkesi olan Rusya ve Türkiye’nin bölge için çok önemli olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Hiç şüphesiz ki stratejik ortaklığı geliştiren her iki ülke şüphesiz ki bir birleri için son derece önemli. Buradaki Karma Ekonomik Komisyonu’nun eş başkanları olarak alacağımız kararların somut sonuçlara daha hızlı dönüşeceğine inanıyorum. Dünyada henüz 2008 ekonomik krizin etkilerini üzerinden atamamışken son gelişen siyasi ve ekonomik olaylar iki ülkenin ilişkilerini daha da değerli hale getirmiştir. Her iki ülkenin kendi ulusal para birimleri üzerinden ticaret yapması bizim çok önemsediğimiz konuların başında geliyor. Tabi bu karar alındı ve son rakamlar 2013 yılında Türkiye’nin Rusya’ya ihracatının yüzde 6.5’i Rus rublesi ile yüzde 1.5’inin de TL ile yapıldığını gösteriyor.  Rusya’dan ola ithalatımızın binde 6’lar, binde 3’ler mertebesinde de Ruble ile yapıldığını görüyoruz. Daha işin başındayız ve bunu güçlendirmemiz lazım. Tabi 32.7 milyar dolar bir ticaret hacminden bahsediyoruz. Bu ciddi bir rakam. Burada yalnızca enerji konusu değil, turizm, müteahhitlik, yatırım, tarım, ulaştırma gibi bir çok başlığı arkadaşlarımız ele aldılar."
Toplantı sırasında taraflar ödemelerin ruble ve lira üzerinden yapılması için hiçbir altyapı kısıtlamasının olmadığına dikkat çekti. Taraflar aynı zamanda Rusya ve Türkiye iş sektörü yetkililerinin katılımıyla ruble ve lira üzerinden ödeme yapılmasını geliştirme yolundaki engelleri saptamak için çalışmalara başlamak için anlaştı. Toplantı sonrasında yapılan açıklamalarda, "Finans ve banka sektörü işbirliği çalışma grubuna tespit edilen engellerin yok edilmesi ve Rusya ile Türkiye'nin ulusal para birimleri üzerinden yapılan ödeme hacminin artırılması için talimat verildi" ifadeleri kullanıldı.
İki bakan daha sonra 13.Türkiye - Rusya Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu’nun nihai protokolünü imzalayarak basına poz verdi.

FOTOĞRAFLI