DIŞ HABER -



Ümit KOZAN ()

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ile Pekin Çin Tıbbı Üniversitesi'ni ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Çin Halk Cumhuriyeti, Endonezya ve Pakistan'ı kapsayan gezisine eşlik eden heyete Pekin Çin Tıbbı Üniversitesi Rektörü tarafından tanıtım sunumu yapıldı. Üniversite Hastanesi Başhekimi tarafından klinikler gezdirilerek burada uygulanan tedavi yöntemlerine ilişkin bilgiler verildi. Bakan Müezzinoğlu, üniversite yetkilileriyle yaptığı görüşmede işbirliğinin artırılması ve Pekin Çin Tıbbı Üniversitesi'nde uygulanan tedavi yöntemlerinin Türkiye'de de kullanılmasına yönelik bir araya gelinmesi ve ortak çalışma grubu oluşturulmasından memnuniyet duyulacağını ifade etti.

Tarihi 2 bin 500 yıl öncesine dayanan ve insan vücudunu evrenin küçük bir modeli olarak gören anlayışa sahip Geleneksel Çin tıbbı, hastalıkların teşhis ve tedavisinde şifalı bitkiler başta olmak üzere doğal kaynaklardan yararlanıyor.

Bakan Müezzinoğlu ve heyet, daha sonra üniversite bünyesinde bulunan Çin Tıbbı Müzesi'ni ziyaret etti. İki bölümden oluşan müzenin ilkinde 2 bin 850 muhtelif tıbbi numuneye ait 5 bin parça sergileniyor. Diğer bölüm olan Tıbbi Hayvanlar Sergisinde ise yaygın olarak kullanılan tedavi edici 600 numuneye ait bin 500 parça yer alıyor. Bunlara ilaveten 300 tahnit edilmiş hayvan ve sıvıya batırılmış tıbbi bitki numuneleri de müzede sergileniyor.

Üniversite hakkında

Çin tıbbı alanında ilk tesis edilen yükseköğrenim kurumları arasında yer alan üniversite 1956 yılında kurulmuştur. Çin Halk Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı’na bağlı bulunan Üniversite bünyesindeki 13 fakültede lisans, yüksek lisans ve doktora sonrası eğitim verilen üniversitenin Batı ve Doğu olarak adlandırılan iki kampüsü bulunuyor. 52 farklı ülkeden yabancı öğrencinin öğrenim gördüğü Üniversiteye bağlı 3 hastane ve bir klinik bulunmaktadır. Üniversite’nin lisans, yüksek lisans ve doktora seviyelerinde eğitim hizmeti sunan İlaç Bilimi Fakültesi 1958 yılında kuruldu.