ALMANYA'da 2000-2007 yılları arasında 8'i Türk 10 kişinin öldürülmesinden sorumlu tutulan Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü NSU'nun yıllarca nasıl gizli kalabildiği konusunda gün geçtikçe yeni detaylar ortaya çıkıyor.
NSU terör hücresine dair ilk bulguların, 2011 yılındaki bir banka soygunuyla ortaya çıkarılabildiği Almanya’da, aslında Federal Anayasayı Koruma Örgütü 2005 yılından bu tarafa NSU örgütünün varlığını biliyormuş.
Batı Almanya Radyosu WDR’in bildirdiğine göre, Anayasayı Koruma Örgütü WDR’in sorusu üzerine, kod adı 'Corelli' olan muhbir Thomas R. tarafından 2005 yılında kuruma verilen bir CD’de, NSU/NSDAP kısaltmasıyla NSU hakkında bilgi sunulduğunu kabul etti. Federal Anayasayı Koruma Örgütü, bugüne kadar hep 'NSU' ismini ilk kez 2011 yılı Kasım ayında duyduğunu öne sürdü.  Bilgiyi veren muhbir 'Corelli', 7 Nisan 2014 tarihinde Paderborn yakınlarındaki evinde Anayasayı Koruma Örgütü elemanları tarafından ölü olarak bulunmuştu. Corelli’nin ölüm nedeni resmi kayıtlarda 'Şeker şoku' olarak yer alıyor.
İFADE VEREMEDEN ÖLDÜ 
Hamburg Anayasayı Koruma Teşkilatı’na çalışan ve adı gizli tutulan bir muhbirin de 2014 yılı başlarında benzer bir CD’yi kuruma verdiği belirtiliyor. Söz konusu muhbirin ifadelerine göre, Corelli 2006 yılında aynı CD’yi kendisine de vermiş. Muhbirin bunu beyan etmesi üzerine yeniden ifadesine başvurulması istenilen Corelli, ifade veremeden hayatını kaybetti.
ADI TELEFON LİSTESİNDE
20 yılı aşkın süredir istihbarata çalışan Thomas R. (Corelli), 2012 yılında deşifre olunca tanık koruma programına alınmıştı. Defalarca ifade veren Corelli, her defasında NSU irtibatını reddetmişti. Ancak Corelli’nin iletişim bilgilerinin, NSU tetikçisi olduğu öne sürülen Uwe Mundlos’un ele geçirilen telefon listesinde yer aldığı belirtiliyor.
PARLAMENTO ARAŞTIRMA KOMİSYONU’NDAN DA GİZLENMİŞ
NSU cinayetlerini araştırmak için Federal Parlamento bünyesinde kurulan araştırma komisyonu, Ocak 2012 tarihinden Eylül 2013 tarihine kadar, NSU konusunda tüm bilgi ve belgelerin kendisine ulaştırılmasını istemişti. Anayasayı Koruma Örgütü’nün Corelli’nin verdiği CD’yi milletvekillerinden de gizlediği ortaya çıktı.
WDR’e açıklama yapan Anayasayı Koruma Örgütü yetkilisi, "CD’nin, dosyaların yeniden incelenmesi sonucunda ortaya çıkartıldığı, ayrıca 'NSU/NSDAP' kısaltmasından terör örgütünün anlaşılamadığı" bilgisini veriyor.
Federal Parlamento İstihbarat Birimlerini Denetleme Komisyonu üyesi CDU’lu Clemens Binninger, "Kim bilir, daha hangi belgeler gizleniyor" diyerek, açıklamayı inandırıcı bulmadığını belirtiyor. SPD’nin ortaya çıkan yeni bulgular nedeniyle özel araştırma istemesi üzerine, Parlamento İstihbarat Birimlerini Denetleme Komisyonu'nun 6 Ekim 2014 Pazartesi günü toplanarak konuyu görüşmesi bekleniyor.