Beyaz Saray, Irak’ta yabancı güçlerin “sadece Irak hükümetinin onayı ve koordinasyonu ile” var olabileceği uyarısını yaptı ve Türkiye’ye, bu ülkedeki, Irak yönetiminin onaylamadığı güçlerini geri çekmesi gerektiği çağrısında bulundu.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD’nin Irak’ın egemenliği ve toprak bütünlüğüne olan bağlılığını yinelediği ve Türkiye’yi de aynı şekilde davranarak, Irak topraklarından askeri güçlerini geri çekmesi çağrısında bulundu ve Irak hükümetinin Türkiye hükümetinin bu adımını onaylamadığını hatırlatıldı.

Beyaz Saray’ın yazılı olarak yaptığı açıklamada ayrıca, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Irak Başbakanı Haydar Abadi'nin telefonla görüştüğü ve tarafların Irak'tan gelen protestolar sonrası Türk güçlerinin geri çekildiğine dair gelen "ilk belirtileri" memnuniyetle karşıladığı da ifade edildi. Biden’ın Abadi ile görüşmesi, Başbakan Ahmet Davutoğlu’yla yaptığı telefon görüşmesinin ardından yapıldı.

Biden ve Abadi’nin, Türkiye’nin askeri güçlerinden bir bölümünü geri çekmesini ilk işaretler olarak olumlu buldukları ve bunun devam etmesi isteğinde hemfikir oldukları belirtildi. Açıklamaya göre, görüşmede karşılıklı işbirliği ruhunu zedeleyebilecek şikayetlerin de masaya yatırılabileceği belirtildi ve iki ülke arasındaki diyalogların devam ettirilmesi konusunda, Beyaz Saray cesaret verdi.

İki lider, görüşmelerinde Irak’ta IŞİD’le mücadeleye bağlı kalmayı sürdüreceklerini tekrar doğruladı.
Öykü Altuntaş / Washington (DHA)