Almanya'nın Aşağı Saksonya Eyaletine bağlı Lohne kentinde yaşayan Amasyalılar, Lohne'ye gelişlerinin 50. yılını kutluyor. 50. yıl kutlamaları çerçevesinde Lohne kentinde etkinlik düzenlendi. Etkinliğe tüm Amasyalılar ile çok sayıda Alman katıldı. Lohne Belediye Binası’nda da Türk Bayrağı dalgalandı.

İlk etkinlik belediyede oldu

Amasyalıların Lohne kentine gelişlerinin 50. yılı nedeniyle Lohne Belediye Binasında sinevizyon gösterimi yapıldı. Sinevizyonla Amasyalıların Lohne kentine gelişleri fotoğraf ve video gösterimleriyle anlatıldı. Burada düzenlenen toplantıya Lohne Belediye Başkanı Tobias Gerdesmeyer, Hannover Başkonsolosu Mehmet Günay, Taşova Belediye Başkanı Bayram Öztürk, Bremen Üniversitesinden Prof. Dr. Yasemin Karakaşoğlu ile çok sayıda dernek temsilcisi katıldı. Belediye Başkanı Gerdesmeyer yaptığı konuşmada, Lohne'da yaşayan Amasyalıların Alman kültürüne renk kattıklarını, Mehmet'in, Ahmet'in de artık kendilerinden birisi olduğunu söyledi. Türklerin bir zenginlik olduğuna değinen CDU'lu belediye başkanı, “Bugün Türklerin buraya gelişlerinin 50. yılını kutluyoruz. Bundan güzel daha ne olabilir” dedi.

Şehir gezisi düzenlendi

Lohne belediyesinin desteğiyle Amasyalılar Derneği tarafından organize edilen etkinlikler çerçevesinde Lohne kentindeki tarihi yerlerde gezildi. Bu geziler sırasında Türklerin ilk çalıştığı fabrikalar, kaldığı evler ve gezdikleri yerler ziyaret edildi. 50. yıl anısına Lohne Müzesi'nde resim sergisi açıldı. Gezi Amasyaspor Lokalinde son buldu. Etkinlik gece düzenlenen eğlenceyle devam etti.

8 kişilerdi 1500 kişi oldular

Lohne Amasyalılar Derneği Başkanı Ali Boydak, Amasya’dan ilk göçün 1966 yılında başladığını, üç kişiyle başlayan maceranın şu anda 1500 kişiye ulaştığını dile getirdi. Şu anda Lohne'de 1500 dolayında Amasyalının yaşadığına dikkat çeken Boydak, “Buraya ilk olarak üç Amasyalı geldi. Bu üç kişi bugün 1500 kişi oldu. Buraya gelenlerin çoğu da Taşova ilçesinden. Bu nedenle ileri ki yıllarda Taşova İlçesiyle Lohne'nın kardeş şehirler olmasını istiyor ve çalışmalar yapıyoruz. 50. yıl kutlamalarımız devam edecek. Kutlamalar çerçevesinde çeşitli kültürel etkinlikler düzenlenecek” dedi.