Ahmet Yıldırım / Dortmund, 20 Temmuz ()-  Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, insan haklari aktivisti Peter Steudtner’in tutuklanmasının ardından gerginleşen Türk-Alman ilişkileri konusunda açıklamalarda bulundu. Tatilini yarıda kesen Gabriel, konuya ilişkin Berlin’de düzenlediği basın toplantısında, Almanya’nın son dönemde “Türkiye’ye çok fazla müsamaha gösterdiğini” söyledi. Kendisinin Başbakan Angela Merkel ve SPD lideri Gabriel ile görüştüğünü ve Türkiye’ye yönelik politikaların sonuçsuz kalmayacağını belirten Gabriel, önümüzdeki dönemde ele alınacak politik önlemlerin dışında Türkiye’ye yönelik alınan bir dizi tedbir açıkladı.

Ekonomik önlemler…

Alman Dışişleri Bakanı Gabriel, keyfi olarak Alman firmalarının terörle bağlantılı olduğunun gündeme getirildi ortamda, hükümet olarak Alman şirketlerinin yapacakları yatırımlara güvence vermeyeceklerini söyledi. Gabriel, bu nedenle Almanya’nın yatırım kredileri ve ekonomik yatırımların desteklenmesi konusunu gözden geçireceğini belirtti. Gabriel, Türkiye’ye yönelik değerlendirilecek bir başka konunun ise AB’nin üyelik konusunda Türkiye yaptığı yardımlar olduğuna dikkat çekti. Gabriel, bu konuda önümüzdeki günlerde AB yetkilileri ve ilgili ülkelerle temaslar yapacaklarını vurguladı. 

Tüm Almanlar Türkiye’ye seyahat konusunda uyarıldı

Peter Steudtner olayının Alman vatandaşlarının Türkiye’de güvende olmadıklarını bir kez daha gösterdiğine değinen Gabriel, “Biz vatandaşlarımızın güvenliğinden sorumlu olduğumuz için, Türkiye’ye yönelik seyahat uyarılarını duruma uygun hale getirmekten başka seçeneğimiz yok. Almanlara, Türkiye’ye gittiklerinde başlarına neler gelebileceğini bildirmek zorundayız” dedi.

Gabriel, seyahat uyarısının duruma uygun hale getirilmesinden ne anlaşılması gerektiği sorusuna ise, “Bugüne kadar bazı kişiler konusunda uyarılar vardı. Şu anda tüm Almanlar için bu uyarı geçerli, sadece mesleki açıdan seyahat edenler için değil. Herkesin başına gelebileceği için, uyarı tüm vatandaşlar için genişletildi” dedi.

Gabriel, Alman Bild gazetesinin Deniz Yücel’e karşılık Almanya’dan sığınma talep eden iki generalin takasının gündeme getirildiğine yönelik haberini ise yalanladı. Gabriel, “Benim böyle bir takas önerisinden haberim yok. Türk meslektaşlarımdan yazılı ya da sözlü böyle bir öneri geldiğini duymadım” diye konuştu.

Kendilerinin ilişkilerin zarar görmemesi için alttan aldıklarını kaydeden Gabriel, Türkiye’de şu anda 9 Alman vatandaşının terör bağlantısı gerekçe gösterilerek tutuklu bulunduğunu hatırlattı. Gabriel, Türkiye’de eleştiri yapanların ve muhalif olanların tutuklandığını arak, gelinen noktada Ankara hükümetinin durumu kavraması için Almanya’nın önlemler almak zorunda kaldığını belirtti.