ALMANYA'nın Münih kentinde oturan 30 yıllık aşçı, Erbil Günar, hazırladığı vegan dönerle bu alanda Avrupa'nın kralı olma yolunda. 
Erbil Günar, hububattan yaptığı vegan dönerle Avrupa ve Türkiye pazarına girmeye hazırlanıyor. Dünya piyasasında ilk kez Münih'te piyasaya sürülen vegan döner tüm Avrupa'ya hızla yayılıyor. Kısa zamanda Almanya'nın bir çok kentinde bayilikler veren Günar, Münih'te 4'üncü şubesini açtı. Bayburtlu Günar, vegan döneri nasıl bulduğunu şöyle anlattı:
"Değişik hububat ve baharatları karıştırarak 9 yılı aşkın süre deneyler yapmaya başlayıp vegan döneri yapmayı başardım. Bu dönere bulduğum özel formülle hububattan hazırladığım karışıma döner eti lezzeti vermeyi başardım. Bazı yerlerde peynirli sosla karıştırıp vejetaryen döner olarak satıyor. Buluşumda artık vejetaryen ve veganlar da, et tadıyla döner yiyebiliyor. Soya fasulyesinden yapılan 4 değişik sosla sunduğum döner çok beğenildi ve dünya patentini de aldım."
Aynı vegan karışımlardan lahmacun, pide, börek ve baklava gibi ürünleri vegan yaptığını belirten Günar, "Almanya çapındaki şubelerimiz artıyor. Bir Rus gıda şirketi ile Rusya pazarına da girmeye hazırlanıyoruz. Şube açmak isteyenlere özel seminerler veriyoruz" dedi. V
eganlığı adeta bir misyon olarak gören Erbil Günar, Almanya'daki veganlık konulu tüm fuarlara katılarak dönerini tanıtıyor. Son olarak Münih'teki bir vegan fuarına katılan Erbil Günar'ın vegan döner çadırı önünde uzun kuyruklar oluştu. Veganlık, hayvanları ve çevreyi önemseyen, endüstriyel hayvancılığa karşı etik alternatifleri destekleyen bir akım. Almanya'nın büyük kentlerinde sayısı giderek artan vegan marketleri ve restoranları bu yaşam tarzını benimsemeyi giderek kolaylaştırıyor. Alman Vegan Derneği'nin rakamlarına göre Almanya'da yaklaşık 800 bin kişi vegan beslenme tarzını benimsiyor.
 

FOTOĞRAFLI