Ahmet İNCEL/ MÜNİH,(Almanya),() - ALMANYA’da 'Vatansever Avrupalılar Batı'nın İslamlaşmasına Karşı' (Pegida) adlı harekete Almanya Yahudiler Merkez Konseyi’nden tepki geldi. 'Pegida' hareketini çok tehlikeli olarak nitelendiren konsey, yaptıkları gösterilere karşı da uyarılarda bulundu.
Die Welt gazetesinin haberine göre, konsey başkanı Josef Schuster, "Dinci terör korkusu körüklenerek İslam kötülenmeye çalışılıyor. Bu kabul edilemez" dedi. Schuster, "Bu konuda güvenlik güçleri zaten alarm durumunda. Birkaç aşırı İslamcı için bir dünya dinini Almanya için bir tehlike görmek çok saçma. Aşırı sağcılar var diye yarın Nazi diktatörlüğü yeniden kurulacak demek kadar saçma" ifadelerini kullandı.
BİR TEPKİ DE PROTESTANLARDAN
Almanya Protestan Kilisesi Konseyi (EKD) Eski Başkanı Wolfgang Huber da 'Pegida'yı eleştirirken, eylemlerin İslam’ın Almanya’ya uyumuna ters etki yapacağına dikkati çekti. Almanya’nın Sesi radyosuna konuşan Huber, "Dini tartışırken insanları ayırabilmeliyiz. Tüm Müslümanları bir arada tartışmamalıyız. Dinler arası demokratik uzlaşmada bazı dini gruplar dışarıda bırakılıyor. Bu tür ayrıştırmalara Hristiyanlar kesinlikle katılmamalıdırlar" dedi.
HORST SEEHOFER: "TANRI DA BİLİYOR YA BUNLARIN HEPSİ NAZİ DEĞİL"
Bavyera Başbakanı Horst Seehofer ise, Passauer Neuen Presse gazetesine verdiği demeçte 'Pegida' gösterilerine katılanlarla ile ilgili olarak, "Tanrı da biliyor ya bunların hepsi Nazi değil. Gerçi 'Pegida' gösterilerini organize edenler aşırı sağ gruplara ait olabilir. Ama yine de binlerce kişi sokaklara dökülüyorsa, bu insanları kalplerindeki korkuya kaldırmak için bir şeyler yapılmalıdır” dedi.
Mültecilerin Avrupa ülkelerinin içerisinde adaletli bir şekilde dağıtılmaları gerektiğine dikkati çeken Seehofer, "Mültecilerden sorumlu Federal yetkililere daha fazla personel verilmeli, ayrıca AB’nın dış sınırlarının korunması konusunda daha sıkı önlemler alınmalıdır” dedi.
"Bavyera elinden gelen tüm olanaklarıyla bu konulara da ciddi eğilecektir" diyen Seehofer, "Aksi takdirde halk arasındaki hoşnutsuzluk artacaktır" diye konuştu.