ALMANYA Federal Yüksek Mahkemesi bankaları haksız bularak, müracaat etmeleri durumunda, bankaların geçmişe yönelik aldıkları işlem paralarını müşterilerine iade etmeleri gerektiğine karar verdi.
Almanya’da bankalar, kredi alan müşterilerinden yüksek faizin yanında bir de yüklü işlem parası alıyorlardı.
BANKALAR ZAMANAŞIMINI İLERİ SÜREMEYECEK
Mayıs ayında yerel mahkemenin bu yönde zaten bir karar verdiğini ve şimdi Federal Yüksek Mahkeme'nin bu kararı onadığını belirten Köln Barosu avukatlarından Oğuz Korumtaş şunları söyledi:
"Önce Yargıtay işlem parası adı altında alınan bu paraların haksız olduğuna, talep edilen bu paraların geçmişe yönelik geri talep edilebileceğine hükmetti. Buna karşılık bankalar 2011'den önce olan işlem paralarının zaman aşımına uğradığını belirterek iade etmemişlerdi. Ayrıca sözleşmelerde bu işlem parasının yazılı olduğunu dolayısıyla müşterilerin bundan haberi olduğunu iddia etmişlerdi. Yerel mahkemelerde bankalar lehine karar veriyordu. Stuttgart Eyalet Mahkemesi ise diğer eyaletlerin aksine bankalar aleyhine karar verdi. Daha sonra konu Yargıtay’a gitti ve 2011'den önce olan haklar da talep edilebilir kararı verdi. Bu net bir karardır ve eskiden kredi çekmiş bile olsa herkes bankadan bu paraları artık geri talep edebilir."
BU YIL SONUNA KADAR MÜRACAT EDİLMELİ
Avukat Oğuz Korumtaş, bu haktan yararlanmak isteyenlerin yıl sonuna kadar müracaat etmeleri gerektiğini hatırlatarak sözlerine şöyle devam etti:
"Bankalar bu konulardan dolayı yaklaşık 20 milyar Euro kâr elde etmiştir. Toplam 8 milyon civarında kredi sözleşmesi yapılmıştır. Bu da milyonlara ulaşan büyük rakamlara tekabül etmektedir. Ancak burada dikkate edilmesi gereken, parayı talep edecek olan kişinin 31 Aralık 2014 tarihine kadar müracaat edip parasını geri talep etmesi gerekir. 1 Ocak 2015'den itibaren ise bu hakları zaman aşımına uğrayacaktır. Herkes avukatına başvurarak haklarını talep edebilir."