ALMANYA Parlamentosu, Bavyera Eyaleti’nin isteği üzerine yapılan oylamada Kosova’ya 'Güvenli ülke' statüsünü tanımadı. Bu karar, Almanya’da bulunan Kosovalı mültecileri sevindirdi.
Die Welt gazetesi, Federal Parlamento’da eyaletler temsilcilerinin oturumlarında Kosova’nın 'Güvenli ülke' ilan edilmesine dair Bavyera Eyaleti’nin teklifine karşı oy kullandıklarını bildirdi. Kosovalılar'ın, Almanya’ya Ocak ve Şubat aylarında yasa dışı göçü zirveye çıktığında, Bavyera Eyaleti Hükümeti, Kosova’nın 'Güvenli ülke' ilan edilmesi için Almanya Federal Hükümeti’ne başvuruda bulundu. Kosova’nın 'Güvenli ülke' statüsüne girmemesi, Kosova’dan, Almanya’ya gelen mültecileri sevindirdi. Böylece, Almanya kısa bir prosedürlere Kosovalıları Kosova’ya gönderemeyecek, hatta Kosovalılar'ın çoğunun sığınma istemini kabul etmek zorunda kalacak. Bavyera Eyaleti'nin, bu kararın iptal edilmesi ve Kosova’nın 'Güvenli ülke' ilan edilmesi için Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunması bekleniyor. AB ülkeleri 2 bin 679 kişiyi Kosova’ya gönderdi.
Almanya’daki bu gelişme günün konusu olurken, AB’nin değişik ülkelerinden, Kosovalılar gönderilmeye devam ediyor. Ocak ayından bu yana 2 bin 679 kişinin Kosova’ya geri gönderildiğini bildiren Kosova İçişleri Bakanlığı, söz konusu Kosovalılar'ın, Almanya, Romanya, Belçika ve Avusturya’dan gönderildiklerini kaydetti.