Almanya’da yapılan bir araştırma, halkı temsil ettiğini söyleyen ve İslam karşıtlığı ile bilinen Pegida hareketinin tezini çürüttü. Forsa araştırma şirketi tarafından Stern dergisi için yapılan araştırmaya göre, Almanların büyük çoğunluğu İslam dinini bir tehdit olarak görmüyor. Araştırmaya katılanların yüzde 82’si,“Müslümanların şiddet yanlısı“ oldukları görüşüne katılmıyor.

Araştırmaya katılanlar arasında İslam dininin kendilerini endişelendirdiğini belirtenlerin oranı yüzde 18’de kalırken, yüzde 79’luk büyük çoğunluk, hiç bir kaygı taşımadıkları görüşünde. İslam dinini Almanya için bir sorun olarak görenler daha çok aşırı sağ görüşleriyle bilinen Almanya için Alternatif Partisi AfD taraftarları. Bunlar arasında yüzde 56‘lık bir bölüm İslam dini hakkında olumsuz görüş belirtiyor.

Almanların yüzde 42’si saldırı bekliyor

Araştırmaya katılanlar arasında, Fransa’daki saldırılara benzer bir eylemin, Almanya’da da yapılmasını muhtemel görenlerin oranı yüzde 42 düzeyinde. Aralık ayında yapılan ankette bu oran yüzde 26 düzeyindeydi.

Geçtiğimiz hafta ARD adına yapılan başka bir araştırma ise, Almanlar arasında terörist bir saldırı bekleyenlerin oranının, Ekim 2014’e göre gerileyerek yüzde 59’dan yüzde 49’a düştüğünü ortaya koymuştu.


Stern dergisi adına yapılan araştırmanın, örnekleme yoluyla seçilen 1001 kişi ile yapıldığı ve hata payının yüzde 3 olduğu kaydedildi.