DIŞ HABER -

Ünsal TURAN / HELSİNKİ ()

FİNLANDİYA’NIN Jyväskylä bölgesinde dün akşam 16:00 sıralarında Neo Nazilerin yürüyüşünde olay çıktı. Bir alışveriş merkezindeki insanlara saldıran Neo Nazilerden 32’si gözaltına alındı. Polisin gaz bombası kullandığı olayda gözaltına alınanların, insanlara karşı şiddet uygulamak, polisin işini engellemek suçlarından mahkemeye çıkarılacakları bildirildi.

Polisin verdiği bilgilere göre, Finlandiya Direniş Hareketi olarak bilinen, Milliyetçi Sosyalist grup üyesi 40 kişilik grup şehir meydanında yürüyüşe geçti. Ancak yürüyüşe katılanlardan bir kişinin aniden sinirlenip alışveriş merkezi dışında oturan insanlara saldırmasıyla olaylar başladı. Bazı Neo Naziler, bir barda 3 kişiyi darp ederek yaraladı. Alışveriş merkezinin içi ve dışındaki insanlara saldırmaya başlayan Neo Naziler polisin yapmayın ihtarına uymayınca polis gaz bombası kullanmak zorunda kaldı. Polisle de çatışmaya giren Neo Nazilerden 32’si yakalanarak gözaltına alındı.

Geçtiğimiz hafta Helsinki’de yaklaşık 10 bin kişi, çok kültürlü Finlandiya ve göçmenlere eşit haklar sağlanması için yürümüştü. Neo Nazilerin de bu yürüyüşe misilleme olarak yürüyüş yaptıkları belirtildi. Komiser Mikko Porvali, gözaltına alınanlardan çoğunun sabıkalı olduğunu belirterek “göstericiler bazı insanları darp ederek feci şekilde yaraladılar. Polisin işini yapmasını da engellediler. Yaralılar hastaneye sevk edilirken, bölgede hasara yol açan göstericilerden 32’si gözaltına alındı. İnsanlar karşı şiddet uygulamak ve polise karşı gelmek suçlarından mahkemeye sevk edilecekler” dedi.

İçişleri Bakanı Petteri Orpo, saldırıyı kınadı ve şiddet uygulayarak sorun çözülmeyeceğini, saldırganların cezalandırılacağını söyledi. Bakan Petteri Orpo, Finlandiya’daki aşırı uçlar üzerinde kimin kontrolü bulunduğunun tartışılması gerektiğini söyledi. Başbakan Juha Sipila da Neo Nazilerin saldırısını kınadı.