Nafiz Albayrak / New York, () - KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin, Ekim ayında yeniden yoğunlaştırılmış bir müzakere sürecine girileceğini, hedefin bu yıl bitmeden çözüm üretmek olduğunu söyledi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon ve Güney Kibri Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile üçlü görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Akıncı, toprak konusunda yer adı, harita, yüzdelik gibi konuların ancak farklı bir formatta ve bir dizi toplantılar yapılarak sonuçlanmasını istediklerini ve sonrasında vakit kaybetmeden 5'li bir toplantı ile güvenlik ve garantiler konularının da bir sonuca bağlanmasını öngördüklerini anlattıklarını kaydetti.

"BU İŞİ GECİKTİRMEK ANLAYIŞI KİMSEYE YARAR GETİRMEYECEKTİR"

BM'den sürece daha fazla katkıda bulunmasını istediklerini söyleyen Akıncı, “Ekim ayında yeniden yoğunlaştırılmış bir müzakere sürecinin içine gireceğiz. 2016 hedefi var olmaya devam ediyor ve bu yöndeki çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Umarım Kıbrıs'ta özlenen barış her iki tarafı da tatmin edecek, karşılıklı kabul edilebilir bir barışın koşullarını bu çalışmalarla sağlayabiliriz. Anastasiadis dahil herkes zaman faktörünün farkında ve bu işi geciktirmek anlayışı kimseye yarar getirmeyecektir diye konuştu.

Uluslararası anlaşmada garantör ülkelerin de bulunması gerektiğine değinen Akıncı, "Güvenlik garantileri konusu garantörleri de içeren bir olaydır, sadece iki toplumu ilgilendiren bir boyutu yoktur. Uluslararası bir anlaşmadan söz etmekteyiz. Dolayısıyla garantörlerin de için de olacağı bir formatta güvenlik ve garanti meselelerinin nihai şeklini alması söz konusu olacaktır" dedi.

Rum kesiminin takvim konusunda isteksiz olduğunu belirten Akıncı “2017 yılına kadar bu sorun çözülmezse endişe ederim ki çözüm başka bir bahara kalır şeklinde konuştu.

'DÖNÜŞÜMLÜ BAŞKANLIK' VURGUSU

Akıncı yönetim ve dönüşümlü başkanlıkla ilgili bir soruya verdiği yanıtta da, “O olmadan bir çözüm olmaz, siyasi eşitliğimizin önemli unsurlarından birisidir. Onu içermeyecek bir anlaşma metni referanduma sunulmaz" dedi.