ABD’de sıkça yaşanan okulda silahlı saldırı olaylarına bir yenisi daha eklendi. Oregon eyaletine bağlı Roseburg kentinde bulunan Umpqua Üniversitesi’nde, 26 yaşındaki Chris Harper-Mercer adlı kişinin giriştiği ve ABD’yi yasa boğan silahlı saldırıda yaşamlarını yitirenlerin sayısı 13’e çıktı, yaralı 20 kişinin de tedavilerinin sürdürüldüğü belirtildi. Saldırgan Chris Harper Mercer, polisle girdiği çatışmada öldürüldü.


Olay üzerine kendisine brifing verilen ABD Başkanı Barack Obama, bu tür toplu katliamların, yapılan haberlerin, kendisinin yaptığı açıklamaların ve silah lobisinin katliamlar sonrası girişimlerinin ABD’de neredeyse bir rutin haline geldiğini belirtti. Obama, “Bir kez daha toplu katliam yaşadık, bu kez Oregon’da bir üniversitede. Bunun anlamı, bir çok annenin, babanın, çocuğun yaş tutması, ülkenin yasa boğulması demek” dedi.

Konuşmasında ABD’de neredeyse her erkek, kadın ve çocuk başına bir silah düştüğünü belirten Obama, Amerikan silah lobisini ve silah edinme konusunda en azından öz geçmiş araştırmasının yapılmasının yasalaşması için ayak direyen ABD Kongresi’ni de eleştirdi.