Sadi KAYMAZ/PEKİN, ()-ABD Pasifik Filosu Komutanı Amiral Scott Swift, Avustralya'nın Sidney kentinde katıldığı bir denizcilik konferansında Çin'i doğrudan hedef alan sözler kullandı.



Amiral Scott Swift, “bazı ülkelerin açık deniz serbestisini iç yasalarla yeniden tanımlayıp saf dışı edilmeye müsait gibi algıladığını” söyledi. Bu ülkelerin “BM Deniz Hukuku Konvansiyonu'na aykırı karasuları hakları iddia ettiğini ve münhasır ekonomik bölge alanlarında açık deniz serbestisine kısıtlamalar koymayı sürdürdüğünü” öne süren Swift, "Bu anlayış ihtilaflı sularda özellikle çok kötü" dedi.



Çin'i uyarmayı ihmal etmeyen ABD'nin Pasifik Komutanı, “Bölgede seyrüsefer hürriyetini korumaya öteden beri olduğu gibi devam edeceklerini” vurguladı.



DÜNYA TİCARETİNİN KALBİ



Savunma harcamalarını her yıl çift haneli oranlarla büyüten Çin, yaklaşık 5 trilyon dolarlık deniz ticaretinin geçiş güzergahında yer alan Güney Çin Denizi'nin neredeyse tamamı üzerinde egemenlik hakları ileri sürüyor.



Söz konusu egemenlik iddiaları Çin ile bölgenin diğer ülkeleri olan Filipinler, Vietnam, Malezya, Tayvan ve Brunei arasında ayrı ayrı deniz hukuku ihtilaflarına yol açmış bulunuyor.



Çin'in ihtilaflı sulardaki kayalık alanlar ya da deniz yükseltilerini doldurmak suretiyle son bir yılda giriştiği ada yaratma girişimleri ise, söz konusu ihtilafları sıcak çatışma riski içeren gerilime dönüştürdü.



Bölge ülkelerinin yanı sıra ABD'nin sert biçimde protesto ettiği ada yaratma girişimlerini savunan Çin ise, bunun sarsılmaz egemenlik hakkından kaynaklandığını ve düşmanlık içermediğini iddia ediyor.



SAVAŞ OLASILIĞI VAR



Güney Çin Denizi'ndeki durumun gidişatını son derece tehlikeli olarak nitelendiren bazı dış politika ve uluslararası güvenlik gözlemcileri, dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin'in bu yüzden savaşa sürüklenme olasılığının her geçen yıl arttığına dikkat çekiyor.