Türkiye ile AB arasında 7 Mart Pazartesi günü yapılacak zirve öncesinde AB’den Türkiye’ye sığınmacı sayısının azaltılması konusunda süre sınırlaması geldi.

Spiegel Online’ın bildirdiğine göre, Türkiye'de bulunan AB delegasyonu başkanı Hansjörg Haber, Türkiye’nin Yunanistan’a giden sığınmacı sayısını 1 Haziran tarihine kadar kontrol altına almaması durumunda vize kolaylığının durdurulabileceği uyarısında bulundu.

Vize kolaylığı otomatik olarak gelmez Hansjörg Haber’in sığınmacı sayısının sınırlandırılmasıyla vize kolaylığını ilişkilendirdiğini belirten Spiegel Online, Ekim ayı için başlaması öngörülen vize kolaylığı konusunda Haber’in, ”Vize kolaylığı otomatik olarak gelmeyecek” dediğini yazdı.

Haberde sığınmacı sorununun çözümü konusunda Türkiye’ye söz verilen 3 milyar Euro’dan 400 milyonunun ödendiğine dikkat çekilirken, Hansjörg Haber’in bu paranın sığınmacı yurtları ve okullar olmak üzere insani yardımlar için ödendiğini söylediği aktarıldı. Türkiye’nin imzaladığı geri kabul anlaşmasının Haziran ayı başında yürürlüğe gireceğine dikkat çekilen haberde, Türkiye’nin sığınma başvurusu kabul edilmeyen kişileri geri almayı taahhüt ettiği hatırlatılıyor.