Nafiz ALBAYRAK / NEW YORK,() - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Başbakan Binali Yıldırım'ın 'YPG'ye verdikleri silahları PKK kullanıyor' şeklindeki sözleriyle ilgili olarak, Bu kürsüden daha önce de birçok kez söyledim. Biz YPG'ye mühimmat, silah ya da başka malzemeler vermiyoruz, PKK da terörist bir grup diye konuştu.

Günlük basın toplantısında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Kirby, Suriye'de Türk askerleri ve Özgür Suriye Ordusu'nun ortaklaşa gerçekleştirdiği operasyonlara ilişkin attığı Twitter mesajı ile ilgili soruya da, 'Biz tüm koalisyon güçlerinin ortak düşman olan IŞİD'e odaklanmalarını istiyoruz. Buradan savaş alanına, kimin nereyi alacağına ilişkin bir değerlendirme yapmayacağım. Biz tüm koalisyon üyelerinin, içinde Suriyeli güçler, Türkiye ve öteki ülkeler de olmak üzere, koordine edilmemiş ve koalisyonun planının bir parçası olmayan askeri etkinliklere daha az odaklanmalarını, koalisyonun planı olan IŞİD'i yok etme planına daha çok odaklanmalarını istiyoruz' diye yanıt verdi. Kirby, koalisyonun amacının IŞİD'i ortadan kaldırmak olduğunu, buna odaklanmayan girişimlerin bu amaca ulaşma konusunda verimli olmayacağını belirtti.

John Kirby, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, ABD'nin YPG ile işbirliği yaptığı ve 'Bir terör örgütüne alan mı yaratmaya çalışıyorsunuz, bir terör devleti mi kurdurmaya çalışıyorsunuz, terör kantonu mu kurdurmaya çalışıyorsunuz' sözleri ile ilgili soruya bu sözleri kendisinin duymadığını ve okumadığı karşılığını verdikten sonra, Bu sözleri görmeden değerlendirme yapmayacağım. Ancak şurası belli ve açık ki, IŞİD'e karşı koalisyonun lideri ABD, bu örgütü yenmek için zaman, enerji, güç ve yetenek yatırımı yapıyor. Bizim terörle mücadele çabalarımızın başarıya ulaştığını gösteren uzun kayıtlarımız da bulunuyor' dedi.

"YPG'YE MÜHİMMAT, SİLAH YA DA BAŞKA MALZEMELER VERMİYORUZ"

Kirby, Başbakan Binali Yıldırım'ın 'YPG'ye verdikleri silahları PKK kullanıyor' şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine de, ABD'nin Suriye'deki Kürt grupları çatısı altında toplayan YPG'ye mühimmat, silah ya da başka malzemeler vermediğini savundu. Başbakan Binali Yıldırım'ın, 'Türkiye'de PKK'dan ele geçirilen silahların ABD'nin YPG'ye verdiği silahlar olduğu' sözlerine yönelik değerlendirmesi sorulan Kirby, Bu kürsüden daha önce de birçok kez söyledim. Biz YPG'ye mühimmat, silah ya da başka malzemeler vermiyoruz, PKK da terörist bir grup' diye konuştu.