ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, AB ile Türkiye arasında IŞİD'e karşı mücadelede güçlü bir işbirliğinin sürdüğünü söyledi.

Güney Kore Savunma Bakanı Han Min Koo ile Pentagon'da yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Carter, burada ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik soruları da yanıtladı. Bir gazetecinin, 'Türk hükümeti, Suriye'nin kuzeyinde 12'yi aşan YPG hedefine topçu ve hava saldırısı düzenlendiğini söylüyor. Yakında Türkiye'yi ziyaret edeceğinizi biliyoruz. Türklerin, ABD'nin müttefiki Kürtlere karşı bu tutumu sizi endişelendiriyor mu?' sorusuna verdiği yanıtta Carter, 'IŞİD'e karşı mücadelede Türkiye ile işbirliğimiz çok güçlü. Türklerle, sınır güvenliğini sağlama konusunda çok başarılı işbirliğimiz var. IŞİD'e karşı kampanyada değişik alanlarda işbirliği içindeyiz. Türkiye bu alanda güçlü ortağımız. Güçlü bir NATO üyesi olan Türkiye ile IŞİD'e karşı mücadeleyi ve öbür bütün konuları gelecek hafta içinde birkaç kez görüşmeyi beklediğimi Bakan Fikri Işık ile ele alacağız' dedi.

Türkiye'nin YPG'ye karşı düzenlediği operasyonlara ilişkin haberler hakkında bilgi akışının devam ettiğini söyleyen Carter, 'Bu yüzden yorum yapamam yada teyit edemem. Genel olarak ortaklığımız çok güçlü. Sorunlar ortaya çıktıkça kapsamlıca ele alıyoruz ve bunu başarıyla yürütüyoruz, bunun sürmesini umuyoruz. Türk mevkidaşımla gelecek hafta görüşme amaçlarımdan biri de bu zaten' diye konuştu.

Carter, 'Türkiye'nin Irak'ta asker bulundurmasını Irak hükümeti istemiyor, IŞİD'e karşı mücadele eden koalisyon için Türk askerlerinin Irak'ta olmaları sorun değil mi?' sorusuna da 'Irak'ta bulunan herkesin faaliyetlerini Irak'ın egemenliğine saygı içinde yürütmesi gerekir. Biz öyle yapıyoruz. Başbakan Haydar el Abadi ve hükümetinin onaylamadığı hiçbir operasyonda bulunmuyoruz. Bu bizim için bir ilke. Öte yandan, Türkiye IŞİD'e karşı koalisyonun bir üyesi. Türk ve Iraklı yetkililerle bu konuyu ele alacağız. Musul'un kuşatılması operasyonu adım adım ilerliyor ve bu da çok cesaret verici. Koalisyon üyesi, herkesle ve Irak'taki diğer taraflarla çalışmayı sürdürüyoruz. Bu karmaşık bir durum, koalisyon içindeki rollerimizden biri de herkesi IŞİD'e odaklı tutmak' diye karşılık verdi.