Eğitimin ordusunun çoğu 20'lerindeki 30 genç neferiydi onlar. Okul bittiğinde atanmak için beklediler; aylar hatta yıllarca. Van'a Erciş'e çıktığında tayinleri yedi bölgeden sevinçle kente koştular. Küçük lojman odalarında ya da minik kiralık evlerde küçücük maaşlarıyla geçim mücadelesi verdiler. Sevdiklerinden uzak olmaya bile katlandılar, sadece öğretmek için. Oysa onların bir pazar günü minik bir mola için oturduğu lokali yapanlar ya da o evleri yapanlar öğrenememişti kumdan kalelelerin nasıl öldürebileceğini...

ADANA: Öğretmen eşi Ümit Erdal'la (30) birlikte can veren sınıf öğretmeni Güldane Erdal (28) Adana'da son yolculuğuna uğurlandı. Çiftin 3 Kasım'da düğünleri vardı. Deprem onlar çeyiz yerleştirirken yaşandı.
AMASYA: İngilizce öğretmeni Esra Lap (22), polis eşi Süleyman Lap (25) ve 2 aylık oğulları Bartın'da son yolculuklarına uğurlandı. İstanbul'da görevli olan polis eşin Serap'ın atanması için Muş'a tayin istemişti.
ANKARA: 52 gün önce göreve başlayan öğretmen Hacer Özgür (26) seminer için gittiği salonda yaşamını yitirdi.
ANTALYA: İlk görevi Erciş'te can veren Zehra Şelaleli için Antalya'da tören düzenlendi. Ağır yaralanan eşiyle bulunduğu aracın üzerine bina devrilmiş.
AYDIN: Alparsan Altuntaş'ın (23) cenazesi Aydın'da toprağa verildi.
BOLU: Öğretmen Ümit Kaplan (31) Bolu'da toprağa verildi.    
ÇANAKKALE: Ana sınıfı öğretmeni Öznur Kahraman (34) için Çanakkale'de tören düzenlendi. 2 ay önce Van'a atanmıştı.
ÇORUM: 2 aylık İngilizce öğretmeni Hasan Akbulut (24) Çorum'da son yolculuğuna uğurlandı.
DÜZCE'DEN KURTULMUŞTU: Asker öğretmen Muhammet Yurtoğlu'nun cesedine dün ulaşıldı. Yurtoğlu Düzce depreminde enkazdan sağ kurtulmuştu.
ESKİŞEHİR: Öğretmen Senem Aka son yolculuğuna uğurlandı.
HATAY: Halime Kozalak 1 aylık öğretmendi.
İZMİR: Tuğba Özbek'in (24) cenazesi İzmir'de toprağa verildi.
KARAMAN: İrfan Ataseven (25) 1 yıldır Van'daydı.
KAYSERİ: Öğretmenler Ebru Naim (26) ile Ayhan Yıldırım'ın cenazeleri Kayseri'de toprağa verildi.
SAMSUN: Onur Ateş (24) için dün Samsun'da tören düzenlendi.
SİVAS: Asker öğretmen Mehmet Gökhan Ay 1 yıldır görevdeydi.
TOKAT: Nigar Gençel (23), 52 gün önce Erciş'e atanmıştı.
TRABZON: Mustafa Akgün (26) bir çocuk babasıydı.

Çifte acı, tek sevinç
DEPREMDE öğretmen çift Oktay Türkoğlu (26) ile Emil Çiler Türkoğlu (25) da yaşamlarını yitirdi. Oktay Türkoğlu'nun cenazesi Amasya'da, eşininki Konya'da toprağa verildi. Çift, bir yıldır Van Zübeyde Hanım İlköğretim Okulu'nda zihinsel engelliler öğretmeni olarak görev yapıyordu. İlköğretim okulu öğretmeni Nesrin Yiğit (25) ile eşi ve oğlu ise Samsun'da son yolculuğuna uğurlandı. Erciş'ten bir de sevindirici haber geldi. Öğretmen Okan Şahiner, enkazdan yaralı olarak kurtarıldı.

Okullar 14 Kasım'a kadar tatil
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Van'da okulların bayram sonrasına kadar tatil edildiğini açıkladı. Okullar 14 Kasım'da açılacak. Dinçer, sadece bir okulun tamamen yıkıldığını ancak çok sayıda hafif hasarlı eğitim ve öğretim kurumu olduğunu belirtti. Okulların hazır hale getirilmesi için 37 mühendis Van'a gönderildi.

YAPAN DA ENKAZDA KALDI
Erciş'te pek çok öğretmen ve memurun yaşamını yitirdiği Memurlar Lokali'ni yapan ve aynı binada oturan Mehmet Akay da o enkazda yaşamını yitirdi. Faciada eşi ve kızı da can verdi.

432 ÖLÜ, 1352 YARALI
VAN depremiyle ilgili acı bilanço da her dakika artıyor. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı dün saat 16.00 itibarıyla depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 432, yaralananların sayısının ise bin 352 olduğunu bildirdi.
        
2010'da 20 bin deprem
AFAD verilerine göre, Türkiye topraklarının yüzde 96'sı farklı oranlarda deprem tehlikesine sahip bölgeler içerisinde yer alıyor. 
- Geniş deprem kuşağının yüzde 66'sı aktif fay hatlarıyla kaplı. 
- Türkiye'de 1 Ocak-31 Aralık 2010 tarihleri arasında yapay sarsıntılar dahil toplam 18 bin 875 adet deprem meydana geldi.
- 2009 verilerine göre 12 milyon 988 bin konuttan 3 milyon 435 bini sigortalı. En çok sigortalı konut 932 bin 408 adetle İstanbul'da yer alıyor. İstanbul'u 509 bin konutla Ankara takip ediyor.
İzmir 270 bin sigortalı konut ile üçüncü sırada. 
- Ocak itibarıyla 1 milyon 35 bin kişinin yaşadığı, 150 bin civarında binanın bulunduğu Van'da sigortalı bina sayısı sadece 5 bin 205.

611 artçı korkuttu
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın verilerine göre, depremin ardından ikisi 5.8 şiddetinde, biri 5.5 ve ikisi 5.0 şiddetinde olan toplam 611 sarsıntı meydana geldi. Artçı sarsıntıların, yerin 1 ila 30 kilometre altındaki derinliklerde gerçekleştiği bildirildi.

İstanbul'dan 200 polis
İSTANBUL Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şubesi deprem bölgesine 200 polis gönderdi.
Deprem sonrası bölgeye ilk etapta 100 memur gönderilmişti. Dün ise Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın talimatıyla 100 kişilik bir ekip daha yola çıktı. 200 polis arama kurtarma kurtarma çalışmalarına profesyonel destek verecek.