Bitlis Ahlât ilçesinde patates üreticileri, Van'da yaşanan depremden olumsuz etkilendi.Üretiminin yüzde 60’ı Van ve ilçelerine pazarlanan Ahlat patatesi deprem sonrası tarlada kaldı. Depolama imkanı olmayan Ahlatlı çiftçiler hayvan ahırlarını depo olarak kullanmak zorunda kaldı.

Ahlat Kaymakamı Osman Dölek ve Ahlat Ziraat Odası Başkanı Necat Demirden, deprem nedeniyle pazar sorunu yaşayan patates çiftçilerinin sorunlarını tespit etmek amacıyla patates tarlalarını gezdi. Patates tarlalarında üreticilerin sorunlarını dinledi.

Ahlat Kaymakamı Osman Dölek Van ve Erciş’te meydana gelen depremden dolayı patates satışlarının durduğunu ve çiftçinin Pazar bulmakta zorlandığını belirten Dölek şöyle konuştu: "Bu yıl 35 bin dekar alanda 130 bin ton civarında patates hasadı bekliyoruz. Bu yıl kışın erken gelmesinden dolayı hasatta biraz sıkıntı var. Çiftçilerimiz hummalı bir şekilde çalışıyorlar. Kar erken yağarsa çiftçi hasat yapamayacak, don olayı olacak ve çiftçilerimizi ciddi anlamda etkileyecek gibi gözüküyor. Yalnız bu sene çiftçilerimizi en fazla etkileyen sebep Van depremidir. Van ve Erciş’te meydana gelen üzücü depremden dolayı şuan satışlar durmuş durumda. Ahlat’ta üretilen patatesin pazarlaması daha çok Van ve ilçelerine oluyor. Deprem dolayısıyla buralara sevkiyat durmuş durumda, bu da çiftçilerimizi olumsuz etkiliyor. Bunun sonucu olarak çiftçilerimizin kredi borçlarını ödeyememe riski var. Bu konuda çiftçilerin bizlerden borçların ertelenmesi talebi var. Biz de bu talepleri dinledik. Zaten tarlaları gezme amacımız da buydu. Çiftçilerimizin sorunlarını yerinde tespit ettik. Bu sorunları ilgili bakanlıklar ve devlet büyüklerine ileteceğiz. İnşallah çiftçilerimizin sorunlarını halletmeye çalışacağız."

Ahlat Ziraat Odası Başkanı Necat Demirden konu ile ilgili olarak, "Bu yıl patatesin gerek verim ve gerekse kalite olarak çok güzel oldu. Van ve Erciş’te yaşanan depremin çiftçiyi olumsuz etkilediğini dile getiren, Demirden; “Büyük acımız Van depremi bizi de olumsuz etkiledi. Patatesin pazarlanmasında büyük sıkıntımız var. Ahlat’ta üretilen patatesin yüzde 60’ını Van ve ilçelerine pazarlıyorduk. Deprem nedeniyle satış yapamıyoruz. Vatandaşın kredi borçlarının taksit ödeme tarihleri geliyor. Ürününü satamayan çiftçi kredi borcunu da ödeyemeyecek durumda. Bizim için en acil kısmı çiftçinin Ziraat Bankasına ve Tarım Kredi Kooperatifine olan borçlarının bir yıl süreyle ertelenmesidir. Bu yönde bir karar çiftçilerimize rahat bir nefes aldıracaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Patates çiftçisi Necmettin Bitim konu ile ilgili olarak hasadını yaptığı patatesleri satamadığı için depolara stokladığını söyledi. Patatesi satamadığı için kredi borçlarını ödeyemediğini belirten Bitim, "Bu yıl 120 dönüm patates ektim. 120 dönümün 70 dönümünü söktüm daha 50 dönümü olduğu gibi duruyor. Biz depoları ve hayvan ahırlarını patatesle doldurduk. Van depremi de olunca ürün tarlalarda kaldı. Devlet bize el uzatsın. Van depremi bizim acımızdır ancak patatesin tarlalarda kalması da bir depremdir. Tarım Kredi Kooperatifinden gübre almışız, Ziraat Bankasından kredi almışız bunları ödeyemiyoruz. Borçlarımızın ertelenmesini istiyoruz." dedi.