Bosna-Hersek`in başkenti Saraybosna`da merkezi bulunan ve eski Hırvatistan Devlet Başkanı Styepan Mesiç`in onursal başkanlığını yaptığı, üyelerinin çoğu Boşnak, Hırvat ve Sırp entelektüellerden oluşan `Internatıonal League of Humanists` (Uluslararası Hümanistler Ligi), Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu`nu `21. yüzyılın lideri` ödülüne layık gördü.

Uluslararası Hümanistler Ligi Genel Sekreteri Zdravko Şurlan, yaptığı açıklamada, eski Yugoslavya`nın entelektüellerinin girişimiyle 1974 yılında Dubrovnik`te temelleri atılan, 1976 yılında ise ABD`nin Philadelphia kentinde aralarında Türkiye`den 7 kişilik heyetin de bulunduğu katılımcılarla Uluslararası Hümanistler Ligi`nin kurulduğunu ve bugüne kadar birçok önemli çalışmaya imza attıklarını söyledi.

Kendilerinin bugüne kadar Saraybosna`yı savaştan sonra ziyaret eden Papa 2. Jean Paul ile 2010 yılında yaşamını yitiren Uluslararası Olimpiyatlar Komitesi Başkanı Juan Antonio Samaran`a ödül verdiklerini belirten Şurlan, bu defa Bosna-Hersek ve Balkanlar`da barış ve diyaloğa sağladığı katkılarından dolayı Davutoğlu`nu ödüle layık gördüklerini kaydetti.

Türkiye`nin ve Davutoğlu`nun bugüne kadar Bosna-Hersek için çok önemli çabalar sarf ettiğini belirten Şurlan, `Özellikle Dışişleri Bakanı Davutoğlu, eski Yugoslavya`nın dağılmasıyla ortaya çıkan küçük ülkelerin birbiriyle yaklaşmasına önemli katkı sağladı` dedi.
Boşnak, Hırvat ve Sırpların ortak kararı Davutoğlu`na layık görülen ödülün, Bosna Hersek`i tek, herkesin eşit haklara sahip olduğu ülke olarak gören Boşnak, Hırvat ve Sırpların ortak bir kararı olduğunu dile getiren Zdravko Şurlan, sözlerini şöyle sürdürdü:


`Ödülün takdimi için bir komisyon kurduk. Aynı zamanda Türkiye`nin Dışişleri Bakanlığı ile de bu konuyu görüşeceğiz. Çünkü bu ödülü Sayın Bakan Davutoğlu`nun yılbaşına kadar programının uygun olduğu bir zaman sürecinde düzenlenecek törenle takdim etmek istiyoruz. Herşey elbette Sayın Davutoğlu`nun programındaki uygun zaman dilimine bağlıdır. Bizim 160 ülkede üyemiz bulunuyor, bütün bu ülkelerde faaliyetteyiz, bu nedenle bu ödülü en üst düzey katılımla Sayın Davutoğlu`na vermek istiyoruz. Davutoğlu, 21. Yüzyıl`ın lideridir ve bu hümanizmin en yüksek armağanıdır.`


Bakan Davutoğlu`na bu ödülün verilmesi konusunun gündeme geldiği sırada Boşnak, Hırvat ve Sırp üyelerin tamamının bu konuda uzlaştığını ve ortak görüş beyan ettiğini ifade eden Zdravko Şurlan, şunları kaydetti: `Bu durum da Davutoğlu`nun, Bosna-Hersek`te her üç millet arasında aynı şekilde sayıldığının ve politikalarının takdir edildiğinin göstergesidir. Kendisi (Davutoğlu), uluslararası alanda tanınmış sınırlar içerisinde, demokratik bir şekilde, her milletin eşit haklara sahip olduğu bir Bosna-Hersek`i görmek istiyor ve bu prensipler için gayret gösteriyor’ dedi.