CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Esma Sultan Yalısı'nda bu akşam yapılan 2014-2015 Sanat Mevsimi açılış kokteyline katıldı. Kokteyle, bazı CHP'li milletvekilleri ile sinama dünyasından çok sayıda ünlü isim katıldı. Sanatçılarla selamlaşan Kılıçdaroğlu, bazı isimlerle kısa süreli sohbet etti.

Kılıçdaroğlu, gecede yaptığı konuşmada, sanatın ve sanatçının önemine dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Yaşam kalitesini belirler sanat. Eğer bir toplumda sanat yücelmişse, o toplumun yaşam kalitesinde de önemli gelişmeler var demektir. CHP olarak sanata ve sanatçıya her dönem saygı duyduk. Onları ülkenin onuru olarak kabul ettik. Hangi koşullarda olursa olsun, hangi görüşten olurlarsa olsunlar, onları yüceltmek hepimizin ortak görevidir. Sanatı böyle biliyoruz. Sanatçıyı da böyle biliyoruz. Ama sanatçı, topluma politikacının gözüyle değil, farklı bir gözle bakar. Aykırı bir insandır. Rüzgara karşı yürür. Güzel bir insandır. Toplumun sorunlarına değinir. Biz CHP olarak sanatı ve sanatçıyı yücelteceğiz. Onun bu ülkenin onurunu olarak kabul edeceğiz. Hep bsöyle bimliyoruz. Sanatın gücünü de biliyoruz. Küçük bir öykü anlatıp sözlerime son vereceğim.

Alexandre Dumas, Üç Silahşörler'i yazarken, Paris'te bir gazetede yayınlanır romanı. Parisliler sabahın erken saatlerinde gazete büfelerine gidip gazeteyi alırlar, acaba roman nasıl sonuçlanacak diye. Yaz ayları gelir, Dumas gazetenin patronuna der ki, 'Ben tatile çıkacağım, dönüşte romanı bitireceğim.' Gazetenin patronu kabul etmez ve Alexandre Dumas'yı mahkemeye verir. Alexandre Dumas mahkemeye çıkar. Yargıç karar verir, 'Mutlaka romanı bitireceksin ve ondan sonra tatile çıkacaksın' diye. Alexandre Dumas geriye döner, 'Bana bir kağıt kalem getirin' der. Alır kağıt kalemi, romanın kahramanının ismini yazar, 'Ayakları titredi, yere düştü ve öldü.' Patronuna verir, 'Götür yayınla, roman bitmiştir' diye. Patron 'Bunu yapamazsın' deyince, 'Romanın kahramanlarının Tanrısı benim. İstediğim zaman yaşatır, istediğim zaman öldürürüm" der. Ve sonunda Alexandre Dumas galip gelir. Sanat budur, sanatın gücü budur. Bazen bu bir şiirdir, bazen bir müziktir, bazen bir karikatürdür. Dolayısıyla, sanat bizim yaşam kalitemzi belirler. Sanat çok güçlüdür. Biz o gücü yüceltmek istiyoruz."

"ORAYA AİLESİNDEN BİRİLERİNİ SEÇTİ"

Çıkışta basın mensuplarının sorularını yanıtlayan CHP lideri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Pendik Belediyesi Meclis Üyesi avukat Hayriye Şirin Ünsel'i HSYK'ya atamasıyla ilgili soruya şu yanıtı verdi:

“Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na yapılacak atamalarda özen gösterilmesi lazım. Bu özeni, özellikle Cumhurbaşkanlığı konumunda olan kişinin göstermesi gerekiyor. Oraya seçilecek kişilerin, bütün yargıçların vicdanını temsil edeceğini de kimsenin unutmaması gerekiyor. Ama öyle anlaşılıyor ki, Erdoğan oraya ailesinden birilerini seçti. Hakim seçmedi."

"ÜLKEMİZDE YABANCI ASKERLERİN OLMASINI İSTEMİYORUZ"

Bir gazetecinin, Peşmergelerin Kobani'ye Türkiye üzerinden geçişiyle ilgili sorusuna da Kılıçdaroğlu, “Biz kendi ülkemizde yabancı askerlerin olmasını istemiyoruz" karşılığını verdi.