Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı ile Makedonya Bilimler ve Sanatlar Akademisi tarafından düzenlenen 7. Uluslararası Atatürk Kongresi’ne katılmak üzere özel uçak "GAP" ile Makedonya’ya gitti.

GAP İLE MAKEDONYA'YA GİTTİ


Arınç, hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda gazetecilere yaptığı açıklamada, ziyaretinin ilk amacının kongreye katılmak olduğunu bildirdi. Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumundan sorumlu olduğunu anımsatan Arınç, her dört yılda bir Uluslararası Atatürk Kongresi’nin yapıldığını söyledi. Bu yıl Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge İvanov’un himayesinde Başkent Üsküp’te kongrenin yapılacağını dile getiren Arınç, Atatürk Araştırma Merkezinin bu konudan sorumlu olduğunu, Makedonya Bilimler Akademisi ile de ortaklaşa düzenlendiğini belirtti.

300'E YAKIN BİLİMADAMI KATILACAK

Konferansa 300’e yakın bilimadamı ve tarihçinin katılacağını, kongrenin açılış konuşmalarının Cumhurbaşkanı İvanov ile kendisinin yapacağının ifade eden Arınç, aynı gün Cumhurbaşkanı İvanov ve Devlet Bakanı Hadi Nezir ile ikili bir görüşme gerçekleştireceğini de kaydetti. Arınç, Üsküp ve Ohri’de yaşayan Türk toplumu ve sivil toplum kuruluşları ile de biraraya geleceğini belirtti, oradaki kültür ve tarih varlıklarını da görme imkanına sahip olacaklarını anlattı.

İLİŞKİLER PEKİŞTİRİLECEK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da 20 gün kadar önce Makedonya’ya resmi bir ziyarette bulunduğunu anımsatan Arınç, bu ziyaretin çok başarılı geçtiğini bildiğini, Ramazan ayında da orada yapılan etkinliklere Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun katıldığını söyledi. Makedonya ile Türkiye arasında geçmişten bu yana tarihi ve kültürel ilişkilerin olduğuna işaret eden Arınç, Ulu Önder Atatürk’ün onuruna düzenlenen Atatürk Kongresi ile de bu ilişkilerin daha da pekişmiş olacağını umduğunu ifade etti.

Arınç, kendisi ile TBMM Makedonya Dostluk Grubu Başkanı, Bursa Milletvekili Önder Matlı, Makedonya ile ilgili sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve danışmanlarının da Makedonya’ya gideceğini söyledi.