Son günlerde İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB)’nda yaşanan dalgalanmalara Sermaye Piyasası Kurumu’ndan müdahale geldi. Borsada açığa satış işlemleri için başlangıçta bulundurulması gereken asgari özkaynak oranı yüzde 70’e çıkarıldı. SPK’nın ikinci hamlesi ise hisse geri alım oranını şirketin ödenmiş sermayesinin yüzde 10’u olarak belirlemesi oldu.

        
Son günlerde İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB)’nda yaşanan dalgalanmalara Sermaye Piyasası Kurumu’ndan müdahale geldi. 

SPK’dan yapılan açıklamada, sermaye piyasası suçlarına ilişkin yürütülen gözetim ve denetim faaliyetlerinin yanı sıra Kurul'ca mevzuat hükümlerine uyulmaksızın gerçekleştirilen açığa satış işlemleri ile ilgili incelemeler başlatıldığı belirtildi.

Kurallara uyulmadan yapılan açığa satış işlemlerine ağır ceza uygulanacağı ifade edilen açıklamada, “Bu çerçevede gün içerisinde sahip olunmayan kıymetlerin satışı ile yeterli özkaynak oranına sahip olunmadan, açığa satış tuşu kullanılmadan ve mevzuattaki diğer hükümlere uyulmadan yapılan işlemlerin tespit edilmesi durumunda, bu işlemlerin taraflarının ağır bir şekilde cezalandırılması söz konusu olacaktır.” denildi.

        SPK’ya verilen yetki çerçevesinde Tebliğ’in 25'inci maddesinde yer alan açığa satış işlemleri için başlangıçta bulundurulması gereken asgari özkaynak oranı yüzde 70’e çıkarıldı. Açığa satış işlemlerinin devamı süresince bulundurulması gereken asgari özkaynak oranı ise yüzde 35 olarak sabit tutuldu.

        SPK, borsadaki yüzde 5’lik kayba ikinci müdahaleyi ise hisse geri alımları üzerinden yaptı. Yabancı ülkelerde halka açık ortaklıklar tarafından finansman politikası olarak yoğun şekilde kullanılan hisse geri alımları yeniden düzenlendi. Yapılan düzenlemeyle payları İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB)’nda işlem gören tüm şirketlerin paylarını İMKB’de geri alabilmelerine ilişkin ilke ve esaslar belirlenerek, ayrıca İlke Kararı’nın Yeni TTK ile uyumu sağlandı. Düzenleme kapsamında, geri alım oranı şirketin ödenmiş/çıkarılmış sermayesinin yüzde 10’u olarak belirlendi.

        Kurul’un açıklamasında son dönemde dünya borsalarında ve İMKB’de görülen yoğun fiyat hareketlerine karşı, hisse fiyatlarındaki dalgalanmaları azaltıcı yönde şirketlere imkan tanınmasının amaçlandığı vurgulandı. Açıklamada, “Ayrıca kendi payları üzerinde işlem yapan şirketlerin yaptıkları işlemlerin daha şeffaf bir ortamda yapılmasının sağlanması ve yatırımcıların daha doğru bir şekilde bilgilendirilmesi amaçlanmıştır.” denildi.