İZMİR, () - SİVİL unsurların da katılımı ile planlanan 'Bozok Personel Kurtarma Tatbikatı' İzmir'in Urla İlçesi'ndeki adada, Sağlık Bakanlığı Uluslararası Acil Afet Eğitim ve Simülasyon Merkezi'nde icra edildi.
Tatbikata 'AS-532 Cougar' arama kurtarma helikopteri, 'CN-235 CASA' arama kurtarma uçağı, askeri arama kurtarma personeli, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü 112 ambulans Servisi, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve İzmir İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü arama kurtarma timleri katıldı. Tatbikatta senaryo gereği, deprem sonrası enkaz altında kalan vatandaşlara karadan ve havadan müdahale edildi. İhbar üzerine olay yerine giden motosikletli sağlık ekibinin enkaz altında kalanların olduğunu bildirmesi üzerine 112, UMKE ve AFAD ekipleri bölgeye yönlendirildi. Bu sırada Çiğli'deki 2'nci Ana Jet Üs Komutanlığı 125'inci Filo'dan havalanan arama kurtarma uçağı keşif yaptı, bölgeye gelecek hava ekipleri için koordinatları belirledi.
Enkaz altından çıkan ve hayati tehlikesi bulunan yaralılar için çağrılan arama kurtarma helikopteri de aldığı yaralıları Ege Üniversitesi Hastanesi acil servis üzerindeki heliporta nakletti. İki kez yaralı almak için enkaz yakınına inen helikopter, bir kez de iniş yapmadan, vinç sistemi yardımıyla toplam 5 yaralıyı havadan nakletti. Durumu daha hafif olan yaralılar ise 112 ambulansları ile adadaki eğitim amaçlı kullanılan eski Urla Devlet Hastanesi acil servisine karadan nakledildi.
Tatbikatı izleyen İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Bediha Türkyılmaz, yaptığı açıklamada, doğal afetlerin ne zaman olacağına dair bir bilgiye sahip olunamadığını dikkati çekerek, hazırlıklı olmanın büyük önem taşıdığını söyledi. Tatbikatın doğal afette kurumların ne tür imkanları olduğunu ve nasıl koordinasyon sağlanacağını gösterdiğini kaydeden Türkyılmaz, "Afetler olduğu taktirde askeri ve sivil unsurların koordineli bir şekilde hareket etmesini sağlamak amacıyla bu tatbikatı gerçekleştirdik. Adada bulunan eski Urla Devlet Hastanesi'nin de ilk kez eğitim amaçlı olarak bu tatbikatta yer almasını sağladık. Burası acil ve afet eğitimleri ve tatbikatlar için dünya çapında özellikleri olan bir yer. Uluslararası eğitimlerin de yapıldığı adadaki eğitim ve tatbikatlar aralıksız devam edecek" dedi
İki gün olarak planlanan tatbikatın, katılan kurumların değerlendirilmesiyle bugün sona ereceği bildirildi.

FOTOĞRAFLI