GENÇLİK ve Spor Bakanlığı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasında imzalanan, Çanakkale Milli Mücadele Gençlik Kampı protokolü kapsamında, KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, KKTC'li gençlerin kamp yaptığı alanı görmek için kente geldi.
Çanakkale Milli Mücadele Gençlik Kampı protokolü kapsamında 4 Temmuz-24 Ağustos tarihleri arasında toplam 5 bin 264 KKTC'li genç, Çanakkale ile Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki şehitlikleri ziyaret ediyor. Proje kapsamında şu ana kadar KKTC'den kente yaklaşık 2 bin 800 genç geldi. Konuk gençler, Eceabat İlçesi'nde Gençlik ve Spor Bakanlığı'na ait Konukevi'nde kalıyor. Çanakkale'de KKTC'li gençlerin kamp yaptığı alan ile gezdiği şehitlikleri ve tarihi ören yerlerini görmek için kente gelen KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, ilk olarak Çimenlik Kalesi, Deniz Müzesi ve Nusret Mayın Gemisi'ni gezdi. KKTC'li öğrenciler ile bir araya gelen Bakan Berova, "KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanı olarak Ankara'da yaklaşık 6 ay öncesine kadar Gençlik ve Spor Bakanı'nı ziyaret etmiştik. Yapılan toplantıda Eceabat'ta Bakanlığa ait Konukevi'nin hizmet açılacağını söylemişti. Çanakkale ülkemiz için önemli bir muhaberenin gerçekleştiği yer. 'Çanakkale Geçilmez' olgusunun da vurgulandığı bir yer. Bu vesileyle de bizim öğrencilerimizi ağırlayabileceklerini ifade ettiler. Bugüne kadar 2 bin 800 çocuğumuz Çanakkale'de ağırlandı. Bu tarihi duyguyu yaşama imkanı buldular. Bundan sonra yaklaşık bin 800 çocuğumuz da yine aynı şekilde buraya gelecek. Toplam 5 bin civarında Kuzey Kıbrıs vatandaşı çocuğumuz Çanakkale'yi ziyaret edecek. Doğa ve tarih harikası olan bu güzide şehrimizde 'Çanakkale Geçilmez' ruhunu bir kez daha çocuklarımız görsel olarak yaşama imkanı buldular" dedi.
ŞEHİTLİKLERİ GEZİYORLAR
Çanakkale Milli Mücadele Gençlik Kampı projesi kapsamında KKTC'den Çanakkale'ye gelen İbrahim Uçak, "3 gündür buradayız. Çanakkale'nin tarihi yerlerini gezdik ve öğrendik. Bizim geleceğimiz için rahat yaşamamız için can veren şehitlerimizin kabirlerini ziyaret ettik. Bu çok onurlu ve duygusal bir şey. Bu yerleri gördüğüm için çok mutluyum" dedi. Çanakkale Şehitlikleri ile şehit mezarlarını ziyaret ettiklerini belirten Ömer Karadayı ise, "Çanakkale ruhunu yaşadık. Bire bir tarihi yerinde hissettik. İnşallah devamı gelir. Biz bu tarihi yerleri ve Çanakkale şehitliklerini gördük. Göremeyen arkadaşlarımız da bunu görsünler. İnşallah daha fazla kardeşimiz gelir ve buraları görür" diye konuştu.
Çimenlik Kalesi'ndeki temaslarının ardından KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, beraberindeki protokol üyeleri ile birlikte Truva Ören Yeri'ni gezerek, Truva Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan'dan Troia Antik Kenti hakkında bilgi aldı. Bakan Berova'nın Çanakkale'deki temasları Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki şehitliklere ziyaretleri ve Eceabat Konukevi'nde KKTC'li gençler ile akşam yemeğiyle devam edecek.
Bakan Berova yarın havayolu ile kentten ayrılacak.

FOTOĞRAF