ADANA, ()-ADANA'da hızlı kentleşme sonucu kişi başına düşen yeşil alan miktarının bir tabure kadar olduğu anlaşıldı. CHP Adana Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Şehir Plancısı Ulaş Çetinkaya, kentte park alanlarının yetersiz olduğuna dikkat çekerek, imar düzenlemelerinde yeni bir anlayış geterilmesini istedi.
Büyükşehir Belediyesi'nin yıllık faaliyet raporu üzerinden değerlendirmeler yapan Ulaş Çetinkaya, kentsel dönüşüm alanlarının kent içinde kalmasının planlı bir gelişmeyi sağlamayacağını savundu. Dönüşüm alanlarının 33 adet ve toplam 1600 hektar olduğunu belirten Çetinkaya, "Bu kadar çok ve kopuk alanın kentsel dönüşüm alanı olarak kent içinde kalması uyumlu planlı gelişmeyi sağlamaz. Manzara faktörü olan alanları yüksek yoğunlukla betonlaştırmak kentte karşı işlenen en büyük suçtur. Ayrıca planı gelişme sağlanmadığı için günümüzde Seyhan ve Yüreğir ovasında kaçak yapılaşma devam etmektedir. Park alanı miktarımız 1.424.795 metrekaredir. Nüfusumuz ise 2.187.000 kişi. Bu hesaba göre kişi başı park alanı 0.65 metrekaredir. Bir başka ifade ile oturduğumuz tabureden biraz daha geniş yeşil alanımız bulunmaktadır."
Modern kent yönetimin parçası olan Coğrafi Bilgi Sistemi tamamlanmasına rağmen harita yenilemelerinin yapılmamasını eleştiren Çetinkaya, meslek odalarının belediyenin paydaşları sayılması ve onların da görüşüne önem verilmesi gerektiğini de belirtti.
AYRIMCILIK SUÇLAMASI
Büyükşehir'in gayrimenkul gelirlerini etkin olarak yönetmek ve plan üzerindeki sosyal donatı alanlarını halka kazandırmaya yönelik çalışmalarında ve bütüncül planlama anlayışını ve uygulamalarını etkinleştirme hedeflerini de eleştiren Çetinkaya, "Meclis gündeminde sadece mensubu bulunduğunuz partililerin olduğu ilçelerin bütüncül planları yapıldı. Seyhan ve Çukurova'nın binlerce hektar planı bekletilmektedir. Plan tadilatlarının da çoğunlukla yine aynı ilçelerden geldiğini görüyoruz. Ulaşım hedeflerinde raylı sistem ağını artırma hedefi belirtilmiş ama henüz herhangi bir gelişme yok" dedi.

FOTOĞRAFLI