Orman köylüsüne defne eğitimi TARSUS Orman İşletme Müdürlüğü Çamalan Orman İşletme Şefliği sınırlarında kalan ve defne bitkisi açısından zengin bir potansiyele sahip olan Emirler Köyü'nde eğitim çalışması düzenlendi. Uygulamalı olarak verilen eğitimde defne sahalarındaki geleneksel üretim yöntemlerinde yapılan yanlış uygulamaların düzeltilmesi, nakliyesi, depolanması, kurutulması gibi konularda köy halkına bilgi verildi.
Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca, konuyla ilgili yaptığı açıklamada zengin bir defne servetine sahip olduklarını söyledi. Kendi bölgelerinde toplam 23 bin hektar alan defne sahası olduğunu ifade eden Baca, "Defne envanteri Tarsus, Silifke, Mersin ve Erdemli Orman İşletme Müdürlüklerine bağlı 11 Orman İşletme Şefliği'nde tamamlanmıştır. Yaklaşık 50 bin hektar ormanlık alan taranmış ve 23 bin hektar alan defne sahası tespit edilmiştir. Bu sahalarda yaklaşık 42 bin ton defne serveti bulunmaktadır. Tarsus Bölge Müdürlüğü ise toplam potansiyel defne servetinin yarısını barındırmakta, yani yaklaşık 21 bin ton defne servetine sahip" dedi.
Üretimin daha kaliteli yapılması için kalitenin artması gerektiğini belirten Baca, "Bundan sonraki iş orman köylümüzün ve sektörün gelirini artırmak olmalıdır. Bunu yapabilmek için öncelikle verimli defne sahalarımızı köylümüzü de mağdur etmeden rehabilite etmek, canlandırma kesimleri ile kantite ve kalite artırımını sağlamamız gerekmektedir. Yeşil altın defneyi tam anlamıyla sahiplenirseniz amacımıza çok daha kolay ulaşırız. Bugün itibariyle Emirler Köyü 200 ton yaş defne sürgünü üretmiş durumda ve bu yaklaşık 130 bin lira gelir demektir. Üretimin devam ettiği göz önüne alındığında geliriniz daha da artacak demektir" diye konuştu.
Daha sonra sahada defne kesim şekilleri ve teknikleri uygulamalı olarak gösterilerek nakliye, depolama ve kurutma işlemlerinin nasıl yapılması gerektiği anlatıldı.
ME(AŞ/EŞ)(29.11.2013)(FOTOĞRAF) ///////////////////////////

'Erdeme Davet' okuyucu ile buluştu MERSİN'in Erdemli İlçesi Aile Mahkemesi Yazı İşleri Müdürlüğü'nden emekli Zeynep Yüksel 'Erdeme Davet' adlı bir kitap çıkardı.
Erdemli Öğretmenevi'nde imza günü düzenleyen Zeynep Yüksel, kitapta ailedeki sağlam iletişim ve rol modeli konusunu işlediğini söyledi. Erdemli Aile Mahkemesi'nde ailelerin parçalanmasına yol açın konularda edindiği tecrübeyi, okuyucular ile paylaşmak istediğini belirten Yüksel "Uzun süre adliyelerde görev yaptım. Şahit olduğum ve beni etkileleyen olayları, sorunları not aldım. Bu sorunları nasıl olumlu yöne çevirebilirim diye düşündüm. Aldığım notları bir kitapta toplayarak ailelere iyi yönlerini aktarmaya karar verdim. Yazdığım kitap ailelerde yaşanan sorunların aşılmasında örnek teşkil ederse bu beni çok mutlu eder. Çünkü aile toplumun en önemli kurumudur" dedi.
MD(AŞ/EŞ)(29.11.2013)(FOTOĞRAF) /////////////////// Sürücülere trafik eğitimi TARSUS İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Amirliği tarafından şehir içinde toplu taşıma yapan Tarsus Ulaşım Anonim Şirketi sürücülerine trafik güvenliği eğitimi verildi. Tarsus Ulaşım A.Ş Toplantı Salonu'ndaki eğitim, sabah ve öğleden sonra iki oturum halinde gerçekleşti. Eğitimin açılış konuşmasını yapan Tarsus Ulaşım Anonim Şirketi Başkanı Musa Aydın, bu tür çalışmaların önemine vurgu yaptı. Daha sonra söz alan Trafik Denetleme Büro Amiri Komiser Davut Dönmez çeşitli istatistiki bilgilerin yanı sıra servis sürücülerine 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve bağlı yönetmelikleri hatırlattı.
Dönmez, kazaların önüne geçilebilmesi için toplu taşıma aracı sürücülerinin azami derecede kurallara uyması gerektiğini hatırlatarak "Amacımız ceza yazarak sizleri zor durumda bırakmak değildir. Ancak eğitimler ve cezai işlemler sonucunda ilçe genelinde olan kazaların önüne geçebilmek için ne gerekiyorsa gece gündüz demeden denetimlerimizi sürdüreceğiz. Trafik denetimlerinden büromuza ait 2 radar aracımız günlük 14 saat seyri halinde sürekli hız, emniyet kemeri, yolcu fazlası ve durak harici yolcu indirme bindirme kontrolü yapmaktadır" dedi.
Sivil görevliler tarafından video kaydı yapılacağının altını çizen Dönmez, şöyle devam etti: "Başta kırmızı ışık olmak üzere bütün kavşaklarda video kaydı yaparak ışık ihlali yapan sürücülerin plakalarına ceza uygulayacak ve kayda alınan görüntüleri adreslerine postalanacak. Sizler de cezaya maruz kalmak istemiyorsanız meydana gelebilecek kazaların taraflarından biri olmak istemiyorsanız, kendi can güvenliğiniz, vatandaşların can ve mal güvenliğini tehlikeye atmak istemiyorsanız trafik kurallarına mutlaka uyunuz."
TD(AŞ/EŞ)(29.11.2013)(FOTOĞRAF) ////////////// Üniversite öğrencileri sektör temsilcileri ile buluştu MERSİN Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü (İŞKUR) bilgilendirme ve tanıtım etkinlikleri kapsamında Mersin İnsan Kaynakları grubu ile farklı bölümlerde eğitim gören üniversite öğrencilerini buluşturuyor.
Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri 'Sanayi Sektöründe Kariyer Yönetimi' konulu panelde sektör temsilcileri ile bir araya geldi. Etkinlikte, Mersin Çalışma ve İş Kurumu İş ve Meslek Danışmanları Serkan Özada, Mehmet Çağlayan ve Erkan Şanlı öğrencilerin iş arama becerilerini geliştirmesine katkıda bulunacak ipuçlarını paylaştı.
Öğrencilerle buluşan 'Hayat Kimya A.Ş' İnsan Kaynakları Müdürü Erhan Özel ise Mersin İŞKUR'un projenin üniversitelilere önemli yarar sağlayacağını ve mezuniyetten sonra iş bulma sürecini kısaltacağını kaydetti. 2014 yılında Mersin'de faaliyete geçecek olan Hayat Kimya AŞ'nin 350 kişilik istihdam olanağı ile Mersin ekonomisine katkı sağlayacağını belirten Özel, bu süreçte İŞKUR ile işbirliğine önem verdiklerini ifade etti.
Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Yüksel Özdemir ise üniversite okuyan öğrencilerin mezun olmadan önce çalışacağı sektörü yakından tanımasının önemine dikkat çekti.

MERSİN, ()
ME(AŞ/EŞ)(29.11.2013)(FOTOĞRAF)