Kuru gıdalardaki Aflatoksin zehirini ayrıştıran makine icat edildi ÇÜ'den önemli buluş ÇUKUROVA Üniversitesi'nde (ÇÜ) bilim adamları, zehirli küf mantarı Aflatoksin'i, gıda ürünlerinden ayrıştıran bir makine geliştirdi. Bir çok kurutulmuş gıda maddesinde görülebilen ve ihracatta sanayiciyi zor durumda bırakan Aflatoksin, geliliştirelen makinenin kullanıma sunulmasıyla sorun olmaktan çıkacak.
Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Güzel'in yürütücülüğünü yaptığı projede aynı bölümden Prof. Dr. M. Tunç Özcan, Doç. Dr. Sait M. Say da bazı aşamalarda yer aldı. Projenin tamamında yer alan Dr. Ö. Barış Özlüoymak'ın roktora çalışması da olan projede Aflatoksinli ürünleri tespit ederek ayıklayan bir makine icat edildi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Akyürek Teknoloji firması desteğiyle geliştirilen Aflatoksin Ayrıştırma Makinesi'nin Avrupa patentine başvuruldu.
Makineyi geliştiren ekipten Prof. Dr. Emin Güzel şu açıklamayı yaptı: "Aflatoksinli ürünlerin ayrıştırılması için günümüzde yoğun işgücü gerektiren geleneksel yöntemler kullanılıyor. İşçiler karanlık bir odaya kurulan UV lambalı tezgahlarda günde 8-12 saat arasında ayakta çalışarak bantlardan geçen ürünlerde Aflatoksin olup olmadığını tespit etmeye çalışıyor. El yordamıyla yapılan bu ayırma tekniği çalışma verimini düşürdüğü gibi, uzun süre ışığa maruz kalan işçilerin sağlığını olumsuz etkiliyor. Ayrıca yorgunluğun yarattığı dikkat dağınıklığına bağlı olarak da ayrılması gereken hastalıklı ürünler gözden kaçabiliyor. Zehirli ürünlerin gözden kaçmaması, daha seri ayrıştırma yapılması ve insan gücünün az kullanılacağı UV ışık esaslı ayrıştırma makinesi geliştirdik. Bu makine sayesinde birçok olumsuz koşul ortadan kalkacak."
AFLATOKSİN KANSERE NEDEN OLUYOR
Kuru gıda ürünlerinin güneş ve hava temasıyla oluşan Aflatoksin'in başta kanser olmak üzere birçok tehlikeli hastalığa neden olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Güzel, Türkiye'de 'ilk' olma özelliği taşıyan "Aflatoksinli Ürün Ayrıştırma Makinesi" sayesinde bu hastalıkların önüne geçilebileceğini ifade etti.
Prof. Dr. Emin Güzel ile birlikte çalışan ve tez konusu olarak 2009 yılında projeye başlayan tez öğrencisi Dr. Barış Özlüoymak, kamera sistemleri ve yazılımlarla geliştirdikleri bu çalışma sonucunda gümrük kapılarından dönen Aflotoksinli ürünlerin ortadan kalkacağını belirtti. Patent aşaması sürecinde olan makinenin çalışma prensibiyle ilgili de bilgi veren Dr. Barış Özlüoymak, "Aflatoksin Ayrıştırma Makinesi, gelişmiş kameralar, görüntü işleme, otomasyon yazılımları, pnömatik ayırma ünitesi ve ürünün taşındığı bant sisteminden oluşuyor. Oluşturduğumuz sistemle, UV ışıklı bant üzerinde uygun hızda ilerleyen ürünler arasından Aflatoksin tespit edilirse cihazın ayrıştırma kolu devreye girerek ürün banttan uzaklaştırılıyor. Böylece hata yapma oranınız sıfıra inmiş oluyor" diye konuştu.
EŞ(29.11.2013 FOTOĞRAFLI) /////////// Fotoğraf duayeni Mehmet Baltacı anılıyor FOTOĞRAF ustası Mehmet Baltacı, ölümünün 6'ncı yıldönümünde fotoğraf sergisiyle anılıyor. Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu tarafından 6 Aralık 2013 tarihinde açılacak sergide; fotoğrafçı Tahir Özgür'ün "Rakım Eksi 750- Maden Emekçileri" adlı çalışmaları izlenime sunulacak. Fotoğraf sanatının Adana'da gelişmesine önemli katkı sağlamış Mehmet Baltacı hakkında düşüncelerini açıklayan
fotoğrafçı Tahir Özgür "Eğer Adana ve ülke fotoğrafı birilerine bir şeyler borçluysa bu isimler içerisinde Mehmet Baltacı ilk sıralardadır. Ve eğer bir kent sanatsal katkılar ile adını duyurup, büyürken birilerine borçlanıyorsa, bu isim de Mehmet Baltacı'dır…Karanlık bir odadan, aydınlık bir sanat kenti yaratmaya giden yollarda ilk ayak izleri arıyorsanız bu Mehmet Baltacı'nın ayak izleridir" diye konuştu.
Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu'nun kurucusu S.Haluk Uygur ise, Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi'nin iç tasarımında görev yapmış ve bir çok fotoğrafçıyı yetiştirmiş olan Mehmet Baltacı'yı şu sözlerle değerlendirdi: "Mehmet Baltacı Adana'da fotoğraf ışığını yakmış kişidir. Bu ışık hala fotoğraf üreten herkesi aydınlatmaktadır. Bu yüzden Altınoran'ı oluşturan fotoğrafçılar onu her yıl anmayı bu ışığın yeniden yakılması olarak görmekteler. Tahir Özgür, Baltacı anısına hazırladığı sergiyle Türkiye fotoğrafına iz bırakan bir memleketlimiz olarak bu ışığı ülkeye yaymaktadır."
Maden ocaklarında kötü şartlarda çalışan emekçileri anlatan "Maden Emekçileri" sergisi 6 Aralık günü saat 19.00'da Kuzey Adana'nın ilk sanat galerisi olan "Altınoran Sanat Galerisi'nde açılacak. Serginin açılışında Mehmet Baltacı ie ilgili gösteriler de yapılacak.
MEHMET BALTACI'NIN ÖZGEÇMİŞİ
1944 yılında Hatay'ın Erzin ilçesi Gökdere köyünde doğan Mehmet Baltacı 1952 yılında 6x9 formatında Kodak Marka bir makineye sahip fotoğraf makinesi ile fotoğrafçılığa başladı. 1960-1965 yıllarında İzmir'de muhtelif fotoğrafçılarla çalıştı. Daha sonra İstanbul'a yerleşip ünlü fotoğrafçılar Ersin Alok ve Sami Güner'e bir süre asistanlık yaptı. Serengil Renkli Fotoğraf Laboratuvar'ında çalışmaya başladı. Fırsat buldukça ülkesini dolaşıp Türkiye Arşivini oluşturdu. 1975 yılında Adana'ya yerleşti. Stüdyo 75 adı altında kurduğu iş yerinde Adana'da Endüstriyel ve Tanıtım Fotoğrafçılığını Adana'ya ilk kez taşıdı. Bu yıllarda Adana'nın sanatsever insanları ile yakın ilişkiler kurarak çevresine fotoğrafçılığı sevdirmeye çalıştı.
Fotoğrafçılığı Adana halkına sevdirebilmek için 30 yıl çaba gösteren Baltacı, "Tarihi Adana" fotoğrafları ve "Atatürk'ün Adana Seyahatleri" fotoğraflarından oluşan fotoğraf koleksiyonunu kente kazandırdı. Çok sayıda sergi açan ve ödüller alan Baltacı 'Adana Fotoğraf Tarihi adlı bir kitap yazdı. Baltacı, Adana Fotoğraf Amatörleri Derneği'nin (AFAD) kuruluşunda da yer aldı.

ADANA,()
EŞ(29.11.2013 FOTOĞRAFLI) /////////// Adana-Houston işbirliği Teksas Türk-Amerikan Ticaret Odası Başkanlığına seçilen Orhan Osman, ilk olarak partner şehir Adana'ya geldi. Orhan Osman, Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz'ı ziyaret etti. Anadolu Girişimci İşadamları Derneği Genel Sekreteri Kamil Üzüm ile birlikte Zihni Aldırmaz'ı ziyarete gelen Orhan Osman, Adana ile Houston'ın yakınlaşmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Adana ile Houston'un partner şehir olmasından sonra çok sayıda karşılıklı ziyaret gerçekleştirildiğini kaydeden Orhan Osman, "Bu ziyaretler işbirliğinin gelişmesine katkı sağladı. İlişkilerin daha da gelişeceğine inanıyorum" dedi. Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz da Adana ile Houston'ın işbirliğinden her iki kentin de yarar sağlayacağına dikkat çekti.
EŞ(29.11.2013 FOTOĞRAFLI)