Sinan KORKMAZER/NEVŞEHİR, ()-TÜRKİYE Cumhuriyeti’nin 93'üncü yıldönümü  Nevşehir’de de bir dizi etkinliklerle kutlandı.
Vali İlhami Aktaş makamında, protokolün Cumhuriyet Bayramı kutlama tebriklerini kabul etti. Daha sonra Gazi Stadında devam eden Cumhuriyet Bayramı kutlama etkinliklerine katılanlara Belediye görevlileri  tarafından Türk Bayrağı dağıtıldı. Gazi Stadındaki törende ilk olarak Nevşehir Valisi İlhami Aktaş ve Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, halkın ve bayrama katılan öğrencilerin bayramını kutladı. Kutlama etkinliğinde daha sonra, törenlere katılan ekipler resmi geçit töreni yaptı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ardından konuşan Nevşehir Valisi İlhami Aktaş, bu tür bayramların kutlanmasının milletlerin nereden geldiklerini ve nereye gittikleri yönünde kollektif düşünce fırsatları sağladığına vurgu yaptı. Aktaş şöyle konuştu:
"Bu kollektif düşünce fırsatlarını çok iyi değerlendirip, nereden geldiğimizi ve yarınımızı düşünerek buna göre hareket etmek, gelecek nesillere karşı bir borcumuzdur. Hiçbir millet geçmişte yaşayamaz Milletler bugünü yaşar ve yarın için hazır olurlar. Unutulmamalıdır ki tarihi birikimler, bizleri geleceğe taşıyan köprülerdir. Bu yüzden bu gibi bayram ve törenlerin anlam ve önemini çok iyi kavramak gerekir."
Türk Milleti'nin 1000 yıldan bu yana topraklarda bağımsızlığı temel düşünce olarak değerlendirdiğini ifade eden Vali Aktaş, şöyle dedi:
"Anadolu’daki bin yıllık tarihimiz boyunca bağımsızlığımızı hiçbir zaman kayıp etmedik. Bu uzun tarih içerisinde bu topraklarda 2 büyük uygarlık ve bir çağdaş Cumhuriyet kurduk. Ata yurtlarımızdan bin yıl önce beraberimizde getirdiğimiz kültürümüzü bu topraklardaki kültür ve medeniyetler içerisinde etkileşim içerisinde daha da zenginleştirdik. İnsanlığın ortak uygarlığına önemli katkılar yaptık. Evrensel tarihe inişleriyle çıkışlarıyla damgamızı vurduk. Dolayısıyla şanlı bir tarihe ve parlak bir geleceğe sahip büyük bir millete sahip olduğumuzu hiçbir zaman unutmamalıyız."
15 Temmuz darbe girişimine değinen Vali Aktaş, "Özellikle 15 Temmuz'da ve sonrasında yaşananalar günümüzde bir milat olmuştur. Milletimizin devletine ne kadar bağlı olduğu ve canı pahasına onu koruyacağı ortaya konmuştur. Milletimiz bölücü terör örgütüne gösterdiği tepkiyi ucube terör örgütü FETÖ'ye de göstermiş, mukaddesatına, devletine ve bayrağına el koyanlara nasıl cevap vereceğini birer kahramanlık hikayeleri ile ortaya koymuştur" diye konuştu.
EĞİTİMLİ KÖPEKLERİN GÖSTERİSİ İLGİYLE İZLENDİ
Törende daha sonra öğrenciler şiirler okudu. Halk oyunları ekiplerinin gösterilerinin ardından Gazi Stadındaki törende, Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı Jandarma At-Köpek Eğitimi Merkez Komutanlığı’nda iz, takip, devriye, mayın ve bomba arama, doğal afette canlı arama ve kurtarma ve kurtarma operasyonları konusunda eğitilen Alman, Hollanda ve Belçika ırkı köpeklerin gösterisi ilgiyle izlendi. Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında daha sonra, kutlama etkinlikleri kapsamında düzenlenen çeşitli spor branşlarında düzenlenen sportif yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri Nevşehir Valisi İlhami Aktaş, AK Parti Nevşehir Milletvekili Murat Göktürk ve Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver tarafından törenle verildi.

FOTOĞRAFLI