Kastamonu Özel Anadolu Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Kadir Önem, hava sıcaklıklarının artması nedeniyle yaz aylarında sıcaklığın yüksek olması sonucu vücuttaki suyun terleme yoluyla daha çok dışarı atılmasının idrarın azalmasına, bunun da böbrekte taş oluşmasına zemin hazırladığı konusunda uyarıyor.

Op. Dr. Kadir Önem, sıcak havaların özellikle yaz dönemlerinde böbrek taşı hastaları için risk oluşturduğu gibi, yeni hastalara da zemin hazırladığını belirtti. Önem, “Sıcak havada terleme ile su kaybedilmesi, idrarı azaltarak böbrek taşı oluşmasına yol açıyor. Orta yaş üzerindeki erkeklerde ise risk daha fazla oluyor” dedi.

Op. Dr. Kadir Önem şöyle devam etti: “Yaz aylarında, riski azaltabilmek için günün büyük bölümünü kapalı ortamlarda geçirenler günde 2 litre, güneşli ortamlarda bulunanlar ise 3-4 litreden fazla su içmeli. Özellikle, nem oranı oldukça yüksek olan kentlerde böbrek taşı hastaları daha dikkatli olmalı. Ayrıca, limon suyunun bazı taşların oluşumuna engel olduğu da bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Doktor önerisi ile günlük sıvı ihtiyacının bir kısmının limonata olarak alınması yararlıdır.”

Op. Dr. Kadir Önem, böbreğin içindeki taşların sarsıntılı bir yolculuk veya aşırı bir aktivite sonrası aniden bulunduğu yerden hareketlenip böbrek ile mesane arasındaki idrar yoluna düşmesiyle şiddetli sancıların başlayabildiğim, ağrının sırtın yan tarafı ve böbrek üzerinde olabileceği gibi kasıklara doğru da yayılabildiğini belirtti. Gece çok sık idrara kalkmanın, bulantı, kusma ve idrarın hafif kanlı olmasının böbrek taşı belirtisi olabileceğine dikkati çeken Önem, “Eğer, ağrı bir kaç günden uzun sürerse, idrar yaparken şiddetli yanma, yüksek ateş gibi belirtiler olursa hemen bir uzmana başvurulması gerekir” dedi.

SESSİZ TAŞ BÖBREĞİ ÇÜRÜTÜR

Bazı idrar yolu taşlarının ise oldukça iri olmalarına rağmen hiçbir şikayete yol açmadıklarının da görüldüğünü, bazı sessiz taşlarında böbreği çürüttüğünün görüldüğünü ifade eden Op. Dr. Kadir Önem, taşı olduğu bilinen hastaların şikayeti olsun yada olmasın muhakkak rutin kontrollerine gitmelerinin önemli olduğunu söyledi.

KAPALI ORTAMDA 2 LİTRE, GÜNEŞ ALTINDA İSE 4 LİTRE SU İÇİN

Kastamonu Özel İsfendiyar Anadolu Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Kadir Önem, hava sıcakların artmasıyla birlikte böbrek taşı oluşma riskinin de artacağına dikkat çekti ve ekledi: “Yaz aylarında bu riski azaltmak için günün büyük bölümünü kapalı ortamlarda geçirenler günde 2 litre, güneşli ortamlarda bulunanlar ise 3-4 litreden fazla su içmeli”

LİMON SUYU BÖBREK TAŞI OLUŞUMUNU ENGELLİYOR

Limon suyunun bazı taşların oluşumunu engellediği bilimsel araştırmalarla kanıtlandığını da ifade eden Önem, su ihtiyacının bir bölümünün limonata olarak alınmasının da yararlı olacağını söyledi.