İSTANBUL() - BEYKOZ'DA 70 metrelik sondaj kuyusuna düşen köpeği kurtarma çalışmaları sırasında yaptıkları 'kurtarma koluyla' gündeme gelen Bahçeşehir Anadolu Lisesi robotik takımı Adroit Androids ABD’nin San Diego eyaletinde düzenlenen FIRST Robotics Competition'da ''Engineering Inspiration" ödülünü alarak Türkiye’ye döndü.



Türk Hava Yolları’nın tarifeli seferiyle saat 18.55’te Los Angeles’dan İstanbul Atatürk Havalimanı’na gelen kafileyi Bahçeşehir koleji öğretmenleri, öğrencileri ve aileleri çiçeklerle karşıladı.



13 kişiden oluşan Adroit Androids 6025 isimli takımın üyeleri 6 haftada ürettikleri 'Infiniti (Sonsuzluk)' isimli bir tür robotla FIRST Robotics Competition'da ''Engineering Inspiration" ödülünü alarak Nisan ayında Houstan’da dünya şampiyonasına katılma hakkı kazandı.



Bahçeşehir Anadolu Lisesi robotik takım kaptanı Emre Özkabaş şunları söyledi:



“Takımımız 13 kişiden oluşuyor. San Diego bölgesinde düzenlenen FIRST Robotics Competition adında bir yarışa katıldık. Bu yarışmada 66 takım vardı. Ve biz bu takımlar arasında İlham veren mühendislik ödülünü aldık. Houston’da düzenlenecek olan dünya şampiyonasına katılmaya hak kazandık. Okulumuzun ve sponsorlarımızın desteğiyle şimdi dünya şampiyonasına hazırlanacağız. Hazırladığımız robotumuza her sene belli başlı görevler veriliyor. Bu seneki görevler tenis topunda biraz büyük plastik topu 2.40 yüksekliğindeki potaya atmak. Onun dışında dişli çarklı bir sistemi alıp asansör tarzı bir lifte asmak ve bu liftten çekmek aynı zaman son 30 saniye kala serbest salınım da olan bu ipe robotu tırmandırmak."



Bahçeşehir Anadolu Lisesi öğrencisi Ece Özoğul da şunları söyledi:



“Biz Bahçeşehir Kolejinden katılıyoruz. Bu yarışmaya toplam 66 takım katılıyor. Biz bu takımların içinde tek Türk takımı olarak yer alıyoruz. Katıldığımız bu yarışmada ''Engineering Inspiration” yani bu ödül mühendislikte ilham ödülü yarışmada ikincilik olarak adlandıracağımız ödüllerden bir tanesi ve bu ödül de bize dünya şampiyonası katılmaya hak kazandırdı. Zaten geçen sene de dünya şampiyonasına çıkmıştık. İkinci sene olarak 2 kere dünya şampiyonasına çıkmış olduk. Dünya şampiyonası Houston’da gerçekleşecek 19 -22 Nisan tarihleri arasında tekrar orada başarılarımızı gerçekleştirmek istiyoruz. İstiklal Marşımızı tekrardan okuyup bayrağımızı dalgalandırmak istiyoruz. Bizim başlıca hedeflerimiz Endüstriyel devrim oluşturmak, Türkiye ve daha sonra dünya’da kendimizi duyurmak. Bunun için çok çalışıyoruz. Robot konusunda da başarılı bir takımız, yarı finale kadar yükseldik. Ve yaşadığımız şanssızlıktan dolayı elendik. Daha iyisini yapacağımıza inanıyoruz."



Bahçeşehir Koleji Anadolu Lisesi Okul Müdürü Nilüfer Özsoy ise çok mutlu olduğunu belirterek “San Diego’dan geliyoruz. Robotik yarışmasındaydık. Öğrencilerimiz en büyük olan ikinci kupayı aldılar. Şu anda sözlerle anlatılmaz bir gurur yaşıyoruz. Hem ailelerimiz, hem öğrencilerimiz hem ülkemiz ve okulumuz adına çok mutluyuz. Onlar bizim geleceğimiz. Hedef dünya şampiyonası. Nisan ayında Houston’dayız” dedi.



(FOTOĞRAFLI)