Deniz TOKAT/DENİZLİ, ()-  DENİZLİ'deki Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Mühendislik Fakültesi'nin öğretim üyeleri ve öğrencilerin içinde bulunduğu bir ekip tarafından yapılan elektrikli otomobil 'Alatay'a, yine aynı ekip tarafından yerli bir motor üretilip takıldı. Elektrikli araç böylelikle yüzde 100 yerli hale getirildi.
PAÜ Mühendislik Fakültesi tarafından 2014'te projesine başlanan ve üretim ardından 2016'da TÜBİTAK'ın yerli ürün teşvik kategorisinde birinci olan elektrikli araç Alatay'a, 40 öğrenci ve 6 akademisyenden oluşan Atay takımının yaptığı çalışmalarla yerli motor üretildi. Motoru hariç tamamı yerli üretim Alatay, yerli üretim motorun da üretilip takılmasıyla yüzde 100 yerli elektrikli araç haline geldi. 80 kilometre hız yapabilen Alatay, 400 kilometreye kadar da mesafe kat edebiliyor. Bu yıl TÜBİTAK'ın düzenleyeceği yarışmaya motor da dahil olmak üzere tüm bileşenleriyle yerli olarak tasarlanan yeni bir araç modeliyle katılacak olan Alatay, Elektromobil kategorisinde derece elde etmeye çalışacak.
Elektrikli araç Alatay'ın yapım aşamasında görevli öğrencilerin takım liderliğini yapan Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Yard.Doç.Dr. Selim Köroğlu, ürettikleri elektrikli otomobil için yerli bir motor hazırladıklarını belirterek, şöyle dedi:
"Pamukkale Üniversitesi olarak 2014'den beri elektrikli araçlar üzerine yaptığımız çalışmaları büyük bir ekip olarak sürdürüyoruz. Geçen yıl TÜBİTAK'ın elektromobil yarışına katılarak yerlilik kategorisinde birincilik ödülü aldık. 2016'da 6 bileşenden 5'i yerli olarak gerçekleştirdik. Sadece motor olarak hazır ticari motorlar kullanılmıştı. Bu yıl TÜBİTAK'ın belirlediği yeni alt opsiyonel modellerde dahil tüm unsurlarda yerel olan bir proje hazırlığına başladık. 2017 yılı içerisinde yarışmaya katılacağız. Katılımımız kabul edildi. İlk raporumuzu gönderdik. Tüm hazırlıklar tamamlandı. Hızlı bir şekilde projemiz gerçekleştiriliyor. Tek eksiğimiz olan motor kısmını da bu yıl proje ekibimiz tasarladı. Artık Alatay kendi elektrikli motorunu da üretti. Bu yıl daha iyi bir takım daha iyi bir modelle karşınızda olacağımızdan emin olabilirsiniz."
Takım olarak projenin sürdürülebilir olmasını felsefe edindiklerini ifade eden Yard.Doç.Dr. Köroğlu, şöyle devam etti:
"Bu takımın kendini tekrarlayan değil de her yıl kendini yenileyen bir takım olmasını arzu ediyorduk. Bu noktada en büyük göstergemiz bu yıl yerli kendi tasarımımız olan elektrikli motorla yarışmaya katılacağız. Diğer inventor, telemetri batarya yönetimi sistemi gibi modelleri zaten yapmıştık bu yıl onların daha iyi ve daha üst modelleriyle yarışmada yer alacağız. Ağustos'un son haftası yarışma gerçekleşecek ve Atay takımı Alatay İV aracıyla yeni bir modelle bu yarışmaya hazırlanıyor. Yarışmada iyi bir temsil sağlayacağımıza inanıyorum."

FOTOĞRAFLI