Sebile ÇETİN- Mehmet İNAN/BURSA, () - BURSA Orhangazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nin Elektrik- Elektronik Bölümü, mayın aramalarında hatalı alarmlara oranını en aza indirerek, hassasiyeti ayarlanan ve sadece mayınlara karşı sinyal veren yeni dedektör geliştirdi.
Orhangazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nin Elektrik- Elektronik Bölümü, Balıkesir Üniversitesi, Atılım Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi işbirliği ile mayın aramalarında artık askerlerin yaşamını yitirmemesi için yeni bir mayın dedektörü geliştirdi. Pasif sinyal özelliği ile mayın araması yapan operatörü patlamalara karşı koruyan ve hatalı alarm oranını minimuma indiren dedektör, anti araç mayını ile aynı büyüklükteki bir konserve kutusunu bile ayırt edebiliyor. Bursa Orhangazi Üniversitesi Elektrik- Elektronik Bölümü Öğretim Üyesi ve Emekli Albay Doç. Dr. Osman Kalender, mayın aramalarında bir çok şehit verildiğini ve bunu ortadan kaldırmak için 10 yıldır çalıştıklarını belirtti. ASELSAN’da görevli bulunan yetkililerin de projede yer aldığını kaydeden Doç.Dr. Kalender, literatürde böyle bir dedektörün bulunmadığını söyledi.
SİNYAL GÖNDERMEDEN MAYINI BULUYOR
Tüm dedektörlerin aktif olarak sinyal gönderip mayın algıladığını ifade eden Doç. Dr. Kalender, “Fakat bu dedektörde böyle bir mekanizma yok. Tamamen yer kürenin manyetik alan ölçüm esası ile mayınları algılıyor. Herhangi bir sinyal gönderilmiyor. Diğer dedektörlerle gönderilen sinyaller nedeniyle karşıdan algılanabilirsiniz. Mayın ararken patlatılıp operatör öldürülebilir. Ama bu dedektörle ölüm riski azalıyor. Bir aracın önüne yerleştirilen platformla arazinin haritasını çıkartıp arazideki gömülü patlayıcıyı algılayacağınız gibi veri bankasına aktararak periyodik ölçümlerle yeni değişiklikleri algılayabilirsiniz” dedi.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nde kullanılan mayın dedektörlerinden daha az maliyetli, tamamen yerli bir üretim gerçekleştirdiklerini ifade eden Doç. Dr. Kalender, prototip üretim maliyetinin 50 ile 60 lira arasında olduğunu söyledi.
“MAYIN ARAMASINI İNSANSIZ YAPABİLİR HALE GETİRMEK İSTİYORUZ”
Doç.Dr. Kalender, projeyi geliştirmek istediklerini belirterek, “TÜBİTAK’ a proje önerimiz var. Biz piyadeleri tamamen devre dışı bırakıp dedektörü mekanik hale getirip alçak irtifadan uçan Quadcopterleri kullanarak insan unsurunu devre dışı bırakmak istiyoruz” diye konuştu.

FOTOĞRAFLI