BU yılın en önemli gök olayları arasında gösterilen Merkür gezegeninin Güneş'in önünden geçişi saat 14.25'te başladı. Açık havada her yerden rahatlıkla izlenebilen gök olayının izlenmesi için özel filtre kullanmadan Güneş gözlemi yapılmaması uyarısında bulunuldu.
Bu yılın en önemli gök olaylarından Güneş'e en yakın gezegen Merkür'ün Güneş'in önünden geçişi başladı. Antalya'da TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin (TUG) Akdeniz Üniversitesi yerleşkesi ve Expo 2016 Antalya alanındaki teleskoplarıyla bu önemli gök olayı izlenmeye başlandı. TUG'un Expo 2016 Antalya alanındaki 25 santimetre yarı çapındaki özel güneş teleskobuyla Merkür gezegeninin geçişi, alanda kurulan bir sinevizyon aracılığıyla ziyaretçilere canlı izlettirildi. Bugün ender bir gök olayı meydana geldiğini belirten TUG'da görevli Başuzman- Araştırmacı Dr. Tuncay Özışık, bu olayın dünyada birçok yerden gözlenebileceğini söyledi. Merkür gezegeninin Güneş'in önünden geçişinin yüzyılda 12- 13 kez görüldüğünü belirten Dr. Tuncay Özışık, şöyle dedi:
"Merkür gezegeni güneşe en yakın gezegen. Bizim iç gezegenler diye nitelendirdiğimiz Venüs ve Merkür, zaman zaman Güneş'in önünden geçiyor. Daha önce 2006'da geçmişti. Türkiye'den geçişin sonu Güneş battığı için izlenemeyecek ama başlangıcı saat 14.25'ten itibaren Antalya ve diğer iller için 3- 5 dakika farkla izlenebilecek."
Merkür gezegenini Güneş'in 158'de 1'i büyüklüğünde olduğu için bunu normal tutulma gözlükleriyle görmenin imkansız olduğuna işaret eden Dr. Özışık, şöyle konuştu:
"Dolayısıyla AÜ yerleşkesi ve Expo 2016 Antalya alanındaki teleskoplarla izlenebilir. Teknoloji bu kadar gelişmeden önce dünyanın güneşe uzaklığının belirlenmesinde kullanılmış bu geçişler. Artık çok önemi kalmasa da gök mekaniği ve zaman açısından bu geçişlerin hala önemi var. Asıl önemi de bilimsel farkındalığı artırmak, insanların gökyüzüne, gökcisimlerine merakını uyandırmak." 
Geçişi gözleyebilmek için özel üretilmiş güneş filtresine sahip teleskoplar kullanılması gerektiğini de belirten TUG'da görevli Başuzman- Araştırmacı Dr. Tuncay Özışık, şöyle dedi:
"Dürbün veya teleskop gibi optik bir araç ile doğrudan Güneş'e bakmak gözümüzün ışığa duyarlı hücrelerinde anında kalıcı hasar yaratarak körlükle sonuçlanabilir. Bu yüzden özel filtreler kullanmadan Güneş gözlemi yapılmamalı. Bu filtreler yerine, mercekli bir teleskobun veya dürbünün gözmerceğinden belirli bir uzaklıkta beyaz bir kağıt üzerinde elde edilecek Güneş görüntüsü üzerinden Merkür geçişi emniyetli bir şekilde izlenebilir. İsli cam, disket içi, CD, koyu gözlük gibi malzemelerin hiçbiri güvenli değildir. Bu tür malzemeleri filtre gibi kullanıp Güneş'e göz veya teleskop aracılığı ile bakıldığında sönük gözükmesi gözünüzün güvende olduğu anlamına gelmez."

FOTOĞRAFLI