Zafer BARIŞ/ KAYSERİ, () - KAYSERİ’de, Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gençlerin bilime olan ilgilerini geliştirmek için düzenlenen ‘Steammaker Bilim Festivali’nde liselilerin yaptığı robotik orkestra dikkat çekti.
Büyükşehir Belediyesi Bilim Merkezi’ndeki 14 metrelik çapıyla Türkiye’nin en büyük Planetaryumu’nda (Gezegenevi) düzenlenen festivalin açılışına, Milli Eğitim Müdürü Osman Elmalı, Büyükşehir Belediyesi Etüd ve Projeler Dairesi Başkanı Hamdi Elcüman, Abdullah Gül Üniversitesi Doğa ve Yaşam Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yusuf Baran, davetliler, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Milli Eğitim Müdürü Osman Elmalı, öğrencilerin bilime olan merak ve ilgilerinin, kendilerini sevindirdiğini bildirdi. Elmalı, ‘’Dünya bilim ile gelişiyor. Gelişmiş ülkeler, bilim sayesinde bu aşamaya geliyorlar. Bilimi, okullarımızda daha çok istenir hale getirmek arzusundayız’’ dedi.
ROB ORKESTRA İLE MÜZİK KEYFİ
Konuşmaların ardından, protokol üyeleri, öğrencilerin çalışmalarının bulunduğu stantları gezerek, bilgi aldı. Festivalde, Kayseri merkez ile ilçelerindeki okullardan 180 çalışma sergileriyor. Bunlardan Hürriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin geliştirdiği, Robotik Orkestra (Rob Orkestra) dikkat çekti. Geliştirdikleri Rob Orkestra’da davul, org ve zil kullanan öğrenciler, müziklerin kurulan düzenekteki belleğe yüklendiğini ve istenildiği zaman müziğin dinlendiğini bildirdiler. Bilim insanı adayı öğrenciler, hazırladıkları robotik orkestra düzeneğinde, plastik su şişelerinden serum hortumuna, elektrik panosundan entegre devrelerine, kapı menteşelerine kadar çok farklı malzeme kullandıklarını kaydettiler. Rob orkestra, şimdilik bir mehter marşı ve İstiklal Marşı’nı çalabiliyor. Ancak insansız orkestraya, istenildiği kadar şarkı, türkü yüklenebiliyor.

FOTOĞRAFLI