ANKARA, () - HACETTEPE Teknokent'te üretilen dünyanın en kaliteli kamuflaj ve radar sinyali emici boyası Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılan Kadex 2016 Savunma Sanayii Fuarında tanıtıldı.

Dünya savunma devlerinin de katıldığı KADEX 2016'da, Türkiye'nin askeri boya teknolojilerindeki Ar-Ge çalışmaları ve ürünleri sergilendi. Fuarda büyük ilgi gören Hacettepe Üniversitesi İleri Boya A.Ş. stadını, Kazakistan Cumhuriyeti Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Murat Maykeyev de ziyaret etti. Orgeneral Maykeyev'e Kazakistan Cumhuriyeti Uluslararası İlişkiler Savunma ve Güvenlik Komitesi Üyeleri ve bazı milletvekilleri eşlik etti.

Hacettepe Teknokent Genel Müdürü İlyas Yılmaz Yıldız, Orgeneral Maykeyev ve beraberindeki heyete kamuflaj ve radar sinyali emici boyalarla ilgili bilgi verdi.

Uçak, helikopter, tank, radar ve buna benzer bir çok savaş ekipmanları için çok önemli olan radarın görmediği boya konusunda önemli bir adım attıklarını anlatan İlyas Yılmazyıldız, “Kamuflaj, infrared ve radar sinyallerini emen boyalarımız, Türkiye 'nin savunma sanayinde gücünü artırdı. Yapılan testlerde ürettiğimiz boyanın dünya standartlarının üzerinde olduğunu raporlarla ortaya koyduk. Bugün düşman bir ülkenin sınırlarını RAM (radar sinyali emici materyali) boyalı uçakla geçin, radarlar göremeyecektir" dedi.

RAM (radar sinyali emici materyali) boyası projesini Hacettepe-Aselsan 10 yıldan bu birlikte sürdürüyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde olan ve RAM (radar sinyali emici materyali) boya ile boyanan bir denizaltı, RAM boya ile boyanmayan denizaltının 300 metre yakınına kadar farkedilmeden gelebiliyor. RAM'sız denizaltılar ortalama 4-5 deniz mili mesafeden birbirini görebiliyor.