NIŞANTAŞI Üniversitesi geçtiğimiz günlerde ağırladığı Japon bilim adamları ile Türk-Japon ortak yapımı uçan elektirikli araç projesine imza attı. Uçan aracın 2019 yılında uçuşa hazır hale gelmesi planlanıyor.Japonya’nın Nagasaki Üniversitesi profesörlerinden Fujio Kurokawa ve Haruhi Eto, Nişantaşı Üniversitesi’ne yaptıkları ziyarette 3 önemli proje için anlaşma yaptı. Nişantaşi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Hatipoğlu’nun başkanlığı, Rektör Yardımcısı Asım Saldamli, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhami Çolak ile Genel Sekreter Yardımcısı Yrd. Doc. Dr. Süleyman Tosun’un katılımlarıyla gerçekleşen toplantıda başta uçan araç projesi olmak üzere önemli konularda görüşmeler yapıldı ve projelerin en kısa sürede başlatılmasına karar verildi.

UÇAN ELEKTİRİKLİ ARAÇ ‘SORA’ GELİYOR

Toplantının detaylarını paylaşan üniversite yetkilileri şu açıklamayı yaptı:

“Kanat ve tekerleklere sahip bir ileri teknoloji ürünü olarak planlanan elektrikli uçan araç tamamen elektrik enerjisi ile çalışabilen bir araç olup, 2019 yılı içerisinde uçuşa hazır hale getirilecek. Tamamen çevreye uyumlu olacak olan ‘SORA’ herhangi bir piste ihtiyaç duymadan karada gidebilen, olduğu yerden bir helikopter gibi havalanan, istenilen ve uygun olan her yere inebilen bir özelliğe sahip olacak. Projede; Nagasaki ve Nişantaşı Üniversitelerinin yanısıra Tajima Motor Corporation Co., Shindengen Electric Manufacturing Co., Isahaya Electronics Corporation Nagasaki Institute Applied of Science, University of Tokyo, Fukuoka University, Chiba University, Nagoya Institute of Technology gibi şirketler ve üniversiteler de yer alacak.”

Toplantıda ‘Yenilenebilir Enerji Sistemleri Projesi’ kapsamında, enerji yönetimi, güneş sistemleri için maksimum güç takip sistemi, büyük veri ve internet uygulamaları için enerji sistemlerinin izlenmesi gibi yüksek teknoloji uygulamalarının gerçekleştirilmesi kararı da alındığı belirtildi. Ayrıca ‘Yeni Nesil FPGA İşlemcisi Projesi’ kapsamında da basit, yüksek hızlı, düşük güçlü, yüksek kararlılık gibi özellikleri bulunan ve yeni bir işlemci olan FPGA uygulamaları gerçekleştirileceği bilgisi verildi.

(FOTOĞRAF)