Pusula Eğitim Kültür Sanat ve Yardımlaşma Derneği tarafından Bayrampaşa’da Filistinli karikatürist Naci el Ali tarafından çizilen “Bir uyanış bin diriliş bir yürüyüştür Hanzala Karikatür Sergisi’’ düzenledi.

Bayrampaşa Merkez’de düzenlenen serginin açılış kurdelasını Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, Milli Görüş Teşkilatı Avrupa Kadın Kolları kurucu eski Genel Başkanı Güleser Topuz ve dernek yöneticileri kesti. Sergi açılışının ardından Pusula derneği’nin minik kız öğrencilerinden oluşan koro ise ilahiler okuyarak misafirlere keyifli dakikalar yaşattı.

Belediye Başkanı Atila Aydıner açılış konuşmasında; ‘’Filistin tarihinin en önemli isimlerinden olan ve Filistinlilerin, İsrail işgali altında yaşadıklarını en iyi anlatan isimlerin başında gelen karikatürist Naci El-Ali’nin en önemli karakteri ‘Hanzala’ sergisi Bayrampaşa’mıza hayırlara vesile olsun. Filistin olmak üzere bütün İslam coğrafyasında zulüm gören Müslüman kardeşlerimize Rabbim sabırlar ve dayanma gücü versin. Bu anlamlı sergiyi açmada emeği geçen Pusula derneği’ne ve yönetim kuruluna teşekkür ediyorum.’’  Dedi.

Pusula Derneği Başkanı Savaş Kabaoğlu ise; ‘’Her zaman yanımızda olan Belediye Başkanımız Atila Aydıner başta olmak üzere, Güleser Topuz hanımefendiye ve diğer açılışımıza katılan bütün misafirlerimize yönetim kurulu adına teşekkürlerimi sunuyorum. Evet Hanzala sergisi ve karakterinin bizim için ayrı bir önemi var. İsrail ve onun dostu Amerika’ya karşı büyüklerinde olmayan cesaretle, yüreğiyle, canıyla, kanıyla, kan görmekten çekinmeyen, kahpe kurşunlarla yere yığılan kardeşlerinin bütün hıncını taşıyor kendinde… Birgün Hanzala’nın şöyle fısıldadığını duydular: “Yüzümü göstermem kafirlere, çünkü onlar beni yüzümden vurdular. Yüzümü göstermem Müslümanlara, çünkü bakmaktan utanırlar.” Şeklinde konuştu.

Filistinliler için çok büyük anlam ifade eden karikatür karakteri Hanzala, Naci El-Ali tarafından, her çizgisinin altında sırtı dönük, birkaç diken saçı olan ve daima 10 yaşında bir çocuk olarak resmedildi. Naci El-Ali’nin Filistin’de yaşanan dramı anlatmak için oluşturduğu Hanzala, İsrail’in uyguladı vahşet ve yıkım politikasına karşı mücadeleyi en iyi anlatan çizgi karakter olarak öne çıkıyor...

Naci el Ali kimdir?

Naci el Ali Filistin davasının meşhur isimlerinden... 1938 senesinde doğdu. İsrail işgali sebebiyle ailesiyle beraber küçük yaşta Filistin'den göç etmek zorunda kaldı. Bir süre Lübnan'daki mülteci kamplarında yaşadı. Sabra ve ŞatillaKatliamı'na bizzat tanıklık etti.

Hanzala kendini şöyle tanımlar: “Ben Hanzala. Babamın adı: Önemli değil. Annemin adı: Nakba (Filistinliler işgalin ardından Filistin topraklarında İsrail Devleti’nin ilan edildiği 15 Mayıs 1948′i Nakba yani büyük felaket günü olarak tanımlar.) Kız kardeşimin adı: Fatıma. Ayakkabı numaram: Bilinmiyor. Çünkü ben hep yalın ayakla dolaşırım.”


Küçük yaşta yaşadıkları kendisini derinden etkiledi. 1960 yılında Lübnan Güzel Sanatlar Akademisi'nden mezun oldu. Özellikle Filistin davasına vurgu yapan karikatürleriyle kısa zamanda fark edildi. Çeşitli yayınlarda yer alan çizimleriyle ilgi gördü.Vatanından koparıldıktan sonra İngiltere’de yaşıyordu.


Ölümünden sonra Naci Ali “Kanı ile Filistin’i çizen sanatçı” olarak tanındı. Naci el Ali, geride 40 bin eser bıraktı. Her çizgisinin altında sırtı okuyucuya dönmüş küçük bir çocuk vardır. Hep 10 yaşındadır. Çünkü Naci el Ali yurdundan kopartıldığında o yaştaydı. Diken diken olmuş saçlarıyla Hanzala, Filistin dramını dünyaya haykırıyor.