5 yıldızlı otellerin yeni merkezi olan Bayrampaşa İstanbul’un da yeni yıldızı oluyor. İstanbul Forum, ORA, Otogar gibi  önemli merkezleri bünyesinde barındıran Bayrampaşa’da kısa süre içinde ardı ardına 5 yıldızlı oteller açıldı ve yenileri yapılıyor.

Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner ile ilçenin geleceğini konuştuk. Bayrampaşa’nın İstanbul’un parlayan yıldızı olduğunu ifade eden Aydıner, “İlçemiz İstanbul’un merkezi. Ve yapılan, yapılmış olan ve yapılacak yatırımlar gösteriyor ki Bayrampaşa İstanbul’un yıldızı” dedi . Aydıner aydınSes gazetesinin sorularını yanıtladı:

Sayın Başkan Hüseyin Bürge’nin Milletvekili olmasının ardından ara dönemde Belediye Meclisi tarafından Belediye Başkanı seçildiniz. Ne kadar oldu göreve başlayalı?

Göreve geleli tam 20 ay oldu.

Daha öncede ilçe başkanlığı ve meclis üyeliği yaptınız. Bayrampaşa'yı zaten tanıyorsunuz. Bugünün koşullarında Bayrampaşa'ya bakışınızı bizimle paylaşır mısınız? Bayrampaşa şu anda İstanbul'un neresinde?


BAYRAMPAŞA TAM MERKEZDE


-Bana göre Bayrampaşa İstanbul'un tam merkezinde. E-5, E-6 ulaşım akslarının tam ortasında. Metro güzergahları içerisinden geçiyor. Etrafında Gaziosmanpaşa, Esenler, Zeytinburnu, Eyüp'le komşu bir ilçe. Bayrampaşa Avrupa'dan ve Anadolu'dan gelmiş insanların bir arada yaşadığı ilçe. Demografik yapıya baktığımız zaman 286 bin nüfusu olan Bayrampaşa'da Arnavutluktan, Bosna’dan, Mekadonya’dan, Bulgaristan ve Yunanistandan gelen göçmen kardeşlerimiz çoğunluğu oluşturuyor. Bayrampaşa Avrupa ile Anadolu’yu birleştiren bir köprü niteliğinde. Bayrampaşa, çok eski bir tarihe sahip. Daha önce ismi Sağmacılar olan bu ilçe bir hastalık münasebeti ile isim değiştirmiştir. 1971-1972 yıllarında Esenler'den Bayrampaşa'ya doğru akan bir kolera salgını olmuştu. O zamanlar bende üniversitede okuyordum. Basın o dönem bunu o kadar öne çıkarmıştı ki sanki Sağmacılar'ın tamamı kolera. Biz de okulda ‘Fatih'ten geliyoruz’ demeye başlamıştık. Daha sonra bunun lokal bir şey olduğu anlaşıldı. Bu nedenle bölgeye bir isim aranmaya başlandı. Osmanlı sadrazamı Bayrampaşa'nın otağını Ferhat Paşa Çiftliği'nin olduğu mekana kurması münasebetiyle Sağmacılar değiştirilerek bölgenin ismi Bayrampaşa oldu.

Bayrampaşa cazibe merkezi oldu. Yani turistik bir merkez olmaya başladı. Oteller merkezi olmaya başladı. Titanic Otel geldi, şimdi Ramada Otel geliyor, Sheraton Otel geliyor, yine iki otel daha açıldı şu anda tekrar işletmeyi bekliyor Krom Plaza'yla Holiday İnn Otel, bu iki otel de ORA Alışveriş Merkezinde yapıldı ve bitti. ORA’nın sıkıntısı çözülür çözülmez bu iki otel çalışmaya başlayacak.

Bizde Ora Alışveriş Merkezi'yle ilgili bir araştırma yapıyorduk ve bize oradaki kiracıların gittiği söylendi...

Evet gitti doğrudur. Kiracılar doluydu daha sonra orada maalesef ORA’nın sahibiyle Ziraat Bankası arasında bir sıkıntı yaşandı. Ziraat Bankası vermiş olduğu krediyi tekrar almak üzere ORA'nın idaresine şu anda bir kayyum atadılar. Kısa bir zaman içerisinde sonuca ulaşacak. ORA’da iki otel ver, 6500 kişilik bir sempozyum salonu, muhteşem bir arena var. Sütlüce'deki Haliç Kongre Merkezi’ndeki bütün toplantıların Arena'da yapılabilmesi konusunda bir çalışma var. Bunun dışında Titanic Otelimiz var. Burası yeni açıldı. Titanic'e bağlı olarak etrafı da yavaş yavaş tetiklenmeye başladı. Şimdi Titanic'in altındaki o üç fabrikanın yerini birileri alıyor, fiyatta anlaşılmış hatta ben onlara köşeyi de alın dedim. Şimdi oraya da bir otel yapılmak isteniyor.

Hangi grup?


Grubu bilmiyorum, şahıs olarak geldiler, ekip halinde. Mesela şu aşağımızda bir inşaat var, Timaş'ın yanında, oraya da bir otel geliyor.

Şu balkondan görülen inşaat Kızılay'ın yeri mi?


Yok orası da otel, orasıda bu yaz açılır bitmek üzere.
O zaman bayağı ciddi anlamda bir otel yatırımı var bu bölgede...

CAPRİS 2013’TE AÇILIYOR

Eeee tabiki... Capris Otel'de bitmek üzere. Oranın da 2013'ün sonunda açılışını yapacağız inşallah. Orası hem devre mülk hem de muhteşem bir oteller zinciri. Böyle baktığınız zaman bir tarafta Mega Center var alışveriş merkezi, diğer tarafta Otogar yine Bayrampaşa'mızın içinde... Günde 100 binden fazla araç giriş çıkışı yaşanıyor. Onun dışında Nişantaşı Üniversitesi Bayrampaşa'mıza geldi. Ve bunlarla da kalmıyoruz...

HAL TAŞINACAK,DÖNÜŞÜM YAPILACAK


Bayrampaşa'da bir 'hal' var. Kısmet olursa, sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızla görüştük. Yeni bir hal yeri arıyoruz. İnşallah hal buradan taşınır taşınmaz burasıda muhteşem bir kentsel dönüşüm yapılacak bir arazi.

Bayrampaşa Cezaevi’nin bulunduğu arazı üzerine çok spekülasyonlar yapıldı. Burası bir rant kapısı gibi görüldü. Burada ne yapılacak. Nasıl bir proje var?


Ben de tam oraya gelecektim. Cezaevinin olduğu alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşüm alanına almış olduğu 150 bin metrekarelik muhteşem bir arazi, Bayrampaşa'mızın tam merkezinde olan bir arazi.

CEZAEVİ YERİNE 2500 KONUT


Buraya kısmet olursa tam 2500 tane konut gelecek, yanında 20-22 bin dönüm civarında bir hastane, ilk öğretim, 2 tane meydanı, camisi olacak, 3 kat otopark ve sempozyum alanları, fuar alanları olacak. 2 çevre yolunun bağlantı noktasında bulunan bu muhteşem projeyi hayata geçireceğiz. Büyükşehir Belediyesi ihalesini yapıyor.

KİPTAŞ mı yapacak?

İBB bizzat kendisi öz sermayesiyle yaptıracak. Ama buna KİPTAŞ veya TOKİ girmeyecek, sadece belki de Mesken Gecekondu Müdürlüğü vasıtasıyla ihalesini yapabilir, yapı işleri kendisi yapacak bunu.

DEPREM RİSKLİ BİNALAR DÖNÜŞECEK
Bu daireler satılmayacak, bu dairelere sadece depremden zarar görmüş olan binalar buraya taşınacak. Bu tamamen kentsel dönüşümle ilgili. Yani siz gittiniz teknik üniversiteden raporunuzu aldınız, binalarınız depreme dayanıksız. Bunu ibraz edenler ve bizim tespit ettiklerimiz buradan konut edinebilecek.

Sadece Bayrampaşa için mi geçerli? Diğer ilçeleri de kapsayacak mı?

Burası için daha önce bir çok söylem ortaya atıldı. Mesela ranta dönük projeler yapılacağı gibi... Hayır kesinlikle. Bu sadece Bayrampaşa halkı için, sadece Bayrampaşa'da zarar görmüş binalar için. Buraya asla Bayrampaşa'nın dışında kimse getirilmeyecek. Bu İBB'yle ortaklaşa yürüttüğümüz bir proje.

Hedeflerinizde neler var başka? Hangi projelere öncelik vereceksiniz Bayrampaşa’da?

'Beşi bir yerde' projemiz olacak kısmetse. Bir tanesi biliyorsunuz Mega Center'ın içerisinde. Burada hayvan kesim ve satış, otopark, yeşil alan ve afet araştırma merkezi bulunuyor. Üzerinde park ve spor alanları var. Aynısını Murat Mahallesi'nde yapacağız. Orada 20 bin metrekarelik bir pazar alanı yaptırıyoruz. Pazarı olmadığı zamanlarda otopark olarak kullanılacak. Kurban zamanlarında kurban kesim ve satış yeri olarak kullanılacak, üstü tamamen yeşil olacak, üzerinde kafeler, oturma alanları ve havuzlar olacak.Bayrampaşa'yı dört bir tarafından da mükemmel projelerle kuşatmaya gayret ediyoruz. Kartaltepe ve Murat Mahallelerimizi ilgilendiren bir pazarımız var. O pazarı da kısmet olursa oradan alarak aynı yerde toplayacağız.

Kaç tane pazar böyle kaldırılıyor?

Perşembe, Pazar pazarlarını kaldırdık Cuma pazarını bekletiyoruz çünkü oraya yer bulamadık henüz. Onun dışında Cevatpaşa, Kocatepe, Altın tepsi, Orta Mahalledeki pazarı da kaldırdık. Böylelikle pazarları sokak ve caddelerden kurtarmış olduk.

HANIMLARA EL EMEĞİ SATIŞ NOKTASI

Ayrıca bir tane 2. Bahar Lokali açtık, burada 60 yaş üzeri insanlarımızı evde oturmaktan kurtardık. Yine hanımlarımızın el emeği göz nuru kendi ürettikleri malları satabilecekleri mekanlar yapıyoruz.. Cezaevine çıkan cadde üzerinde bunlara küçük küçük dükkanlar yapıyorum. Bilgi, gençlik ve bilim merkezlerimiz var. Özellikle bilim merkezimizde bir kızımız bir erkek evladımız var lise sonda okuyan, Avrupa'da bilim ödülü aldılar. İngilizce sunum yaptılar, fizik dalında.

GENÇLİK MERKEZİ YENİ YERİNE TAŞINIYOR

Gençlik merkezimizi yeni yerine taşıyoruz. Hemen Kaymakamlığımızın yanında iki tane kule olan binaya taşıyoruz. Altınada muhteşem bir düğün salonu yapıyoruz. Artık düğünleri belediyenin altı yerine orada yapacağız. Nikah salonu yapacağız. Aynı zamanda orası bir tiyatro salonu, bir konferans salonu.

Bayrampaşa'da yapmış olduğumuz hizmetler içerisinde bir tane 'bilim parkı' projemiz var. Bu projemizi kısmet olursa yaptırıyoruz. Proje bittikten sonrada bununla ilgili çalışmaları halkımıza aktaracağız.

Bilim parkı nerede olacak?

Belediyemizin atölye garajları var, bu garajların yeri şahıs arazisiydi. Burayı ben gelir gelmez kamulaştırdım. Burası mahkemelikti, bedelini de ödedim. 6 dönüm bir arazi burası. Kısmet olursa bu 6 dönüm arazinin altına atölye garajları alıp, üzerine de bilim parkını koyacağız ve burada küçük bilim adamları yetiştireceğiz inşallah.

Gelecekte nasıl bir Bayrampaşa görmeyi hedefliyorsunuz?

300 Yataklı bir hastanesi olan. Tabi cezaevinin olduğu yere yapıyoruz. Ayrıca yeni bir vakıf hastanesinin açılacağı...

O nerede yapılıyor?

O Yıldırım Mahallesi'nde yapılıyor. Buranın anlaşması yapıldı. 4-5 ay içinde bitecek.

Hangi vakıf?

Bayrampaşa Vakfı'nın. Belediyeye ait bir yer orası. Vakfın ve özel bir hastaneler grubu protokol yaptılar.

Bayrampaşa Vakfı belediye bünyesinde mi?

Yok, ancak belediye ile müştereken hizmet yapan bir vakıf. Oranın işletme hakkını belediyeden aldılar, Hüseyin Bey zamanında, binayı onlar yaptı arazi bizimdi, işletmesi de onlara ait. İşletmeyi de özel bir hastane gurubuyla oturdular anlaştılar. Bizde belediye olarak bu sözleşmeden, ücretsiz hastaların bakımıyla ilgili fazla miktarda yararlanacağız.

Otellerin yapıldığı bölgelerdeki imar pozisyonlarında değişiklik mi oldu? Yoksa İstanbul genelinde yapılan ada bazlı çalışmalara yönelik mi?

EMSAL ARTIŞLARINI BÜYÜKŞEHİR VERİYOR

Yok yok. Buraların kentsel dönüşümle alakası yok zaten. Yalnız tabi turist çok geliyor Türkiye'ye, İBB, 2 emsale 0,30 gibi 0,25 gibi bir artış vererek teşvik yapıyor. Bu teşvikten yararlanmak için otele önem veriyorlar, ama doluluk oranlarıda %100 bu otellerin. Emsal artışlarını da Büyükşehir veriyor biz vermiyoruz. Yeterki turist Bayrampaşa'ya gelsin. Çünkü bizim Bayrampaşa'da BATİAD'ımız var (Bayrampaşa Tekstilci ve Sanayici İş Adamları Derneği) bununla birlikte kazak, triko, tekstil ve çorap piyasası da bizde, makine TİAD (Takım Tezgahları Sanayici ve İş Adamları Derneği), iplik piyasası bizde. Yani Bayrampaşa'ya baktığınız zaman bir tarafta sanayi bir tarafta konut...

3062 kişiye burs verdim. İlköğretim ve ortaöğretimin tamamını kapsayacak şekilde bize müracaat edenlerin hemen hemen tamamına yakınına bursu verdik. * Ne kadar burs verildi? Toplamda ortalama 1.5 milyon TL'yi geçiyor.