Ergenekon davasının tutuklu sanığı CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay sonunda isyan etti! Tutukluluk halleri devam ederken milletvekili seçilen, ardından da serbest bırakılan üç ismi, mahkeme heyetine emsal gösteren Balbay, tahliyesini istedi. Cezaevinde kendisiyle birlikte seçmenlerinde cezalandırıldığını ileri süren Balbay, hakim Haşıloğlu'nun "frene bas" sözünü salonda tekrar edince, tartışma çıktı!

Yemin kriziyle başlayan, tutuklu vekil tartışmaları bugün Silivri'ye taşındı! İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesin'de görülen İkinci Ergenekon Davası'nın tutuklu sanığı İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, hakkındaki suçlamaların düştüğünü ileri sürerek, tahliyesini istedi.

Savunmasında mahkeme heyetinin 23 Haziran'da, hakkında verdiği tutukluluk halinin devamıyla ilgili kararı eleştiren Balbay, milletvekili seçildiğini ancak görev yapmasının engellendiğini söyledi. Masumiyet karinesinin mahkumiyet kararı haline geldiğini ileri süren Balbay şöyle konuştu:

''Milletvekili olarak görevimi yapmamı engelliyorsunuz. 23 Haziran'daki tutukluluk halinin devamı kararıyla hüküm inşa ettiniz. Masumiyet karinesi değil mahkumiyet kararı verdiniz. Kararınızda 'devletin bölünmez bütünlüğünü' gerekçe gösteriyorsunuz. Bana böyle bir suç isnadı yok. Çok büyük bir hata yapmışsınız.

Milletvekili olarak kendimi daha fazla sorumlu hissediyorum. Bedenimi tutsak tutabilirsiniz, ama milletvekilliği görevimi yapmamı engelleyemezsiniz''

TAHLİYE EDİLEN MİLLETVEKİLLERİ

İfadesinde 1950'de gazeteci Mümtaz Faik Fenik, 1957'de Osman Bölükbaşı ve 2007'de Sebahat Tuncel'in milletvekili seçildiklerinde tahliye edildiklerini anlatan Balbay, 4 yıldır mahkemenin aradığı terör örgütünün bir türlü bulunamadığını söyleyerek bu görevi üstlenmeye hazır olduğunu söyledi. İşte Balbay'ın o ilginç sözleri;

''4 yıldır devam eden çalışmanızı kolaylaştırmak istiyorum. CHP yöneticileri ve milletvekilleri burada. Arayıp bulamadığınız 'Ergenekon' terör örgütü'nü biz bulmaya çalışalım. Eğer var olduğunu bulursak, ilk önce ben söyleyip yazmazsam namerdim''

Cumhuriyet gazetesinin, Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı gibi yazarlarını teröre kurban verdiğini ifade eden Balbay, ''Cumhuriyet teröre kurban verdi, şimdi de mahpus veriyor'' dedi.

ÜYE HAKİM HAŞILOĞLU, BALBAY'I UYARDI

Öte yandan Balbay'ın, Cumhuriyet gazetesinin bombalanmasıyla ilgili gazetelere yansıyan sanık ifadeleriyle ilgili sözleri mahkemede tartışma yarattı. Tutuklu sanığın "polisler bomba verdi" sözleri üzerine hakimin "frene bas" dediğini hatırlatan Balbay'a, ilk itiraz ise hakim Haşıloğlu'ndan geldi.  Üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu, Balbay'a müdahale ederek, şunları kaydetti:

''Dosyayı biliyor musunuz? Mahkeme Şinal'ı 2 saat dinledi. Ancak mahkemeye karşı hakaretlerde bulununca müdahale etme gereği duyduk. Ayrıca, 23 Haziran'daki verdiğimiz kararın 6. sayfasında genel tanımlar yaptık. Ancak siz kendinize indirgediniz. Özenli tavrınızı göstermediniz. Mahkeme bunu düzeltmenizi bekler. Biz hakimlerin kaderi, kendilerini savunamazlar. Hakimlerin karar aşamasını beklemesi çıldırtıcı. Siz bugüne kadar duruşmalarda ve dilekçelerinizde bir düzeyi tutturdunuz. Çok zekisiniz ve kelimelere hakimsiniz. Ancak mahkemeye laf sokarak, kelime oyunlarıyla bir yere varılmaz. Mahkemeye husumet gütmek kimsenin yararına değil. Değil Türkiye'nin, dünyanın en demokratik yargılamasını yapıyoruz.''