Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Libananco davasının uluslararası hukuk alanında Türkiye’nin kazandığı bir başarı olduğunu söyledi. Yıldız, “Türkiye böyle bir sülükten, kamburdan kurtulmuştur. Kangren olmaya yüz tutmuş bir kol kesilip atılmıştır.” dedi.

    Yıldız, Türkiye'nin Libananco davasını kazanmasıyla ilgili, tatilini geçirmek üzere bulunduğu Bolu Karacasu beldesindeki Gazelle Otel'de basın toplantısı düzenledi. Yıldız, davada Danıştay’ın kendilerini haklı gördüğünü hatırlatarak, “Şimdi uluslararası hukuk da bizi haklı buldu.” ifadelerini kullandı.

    Bakanlıklarının bu süre içerisinde enerjinin yarısını, ‘Türkiye’yi emmek isteyen sülüklerle’ mücadele ederek geçirdiğine vurgu yapan Yıldız şunları kaydetti: “Cem Uzan davayı siyasi amaç için kullandı. Bu kadar organize bu kadar sahtecilikle, sahtecilik benim ifadem değildir, hileli evrak kullanmak ve suiistimal yapmakla ilgili belgeler tespit edildi. Vatandaşımız başına kişi başına düşen milli gelirin hemen hemen tamamını isteyen bir davaydı bu. Temyiz yolu da vardır, ama biz bu aşamada başta tahkim kuruluna teşekkür ediyoruz. Sağduyularından dolayı. Bu, uluslararası soygun tarzında düzenlenmiş bir yapıydı. Buna onlar da göz yummadılar. Son dava faizleriyle birlikte 17-18 milyar dolar talep edilen bir davaydı. Ben bu davada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. 6 yıldan beri yüzde 50 işimizi bu davaya vermişiz. Yapacağımız birçok işten fedakarlık yapıp bu davayla ilgilenmişiz. Türkiye böyle bir sülükten, kamburdan kurtulmuştur. Kangren olmaya yüz tutmuş bir kol kesilip atılmıştır.”

    DAVANIN SEYRİ

    Libananco davası, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 2003 yılında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'nun başvurusu üzerine, Uzan Grubu'na ait ÇEAŞ ve Kepez Elektrik şirketlerine el koymasından kaynaklanıyor. El koyma kararından 3 yıl sonra 19 Nisan 2006'da Güney Kıbrıs'ta faaliyet gösterdiğini açıklayan Libananco Holdings Co. Ltd. isimli şirket, ÇEAŞ ve Kepez'e ortak olduğunu ve el koyma kararıyla mağdur edildiğini iddia ederek, Türkiye aleyhine Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi'nde (ICSID) dava açmıştı.
    Libananco'nun mahkemeyi kazanması durumunda Türkiye'nin faiziyle birlikte 21 milyar doları bulabilecek tazminat ödemesinin söz konusu olabileceği ileri sürülürken, Yargıtayın da onadığı mahkeme kararıyla Uzan Grubu'nun, şirket hisseleriyle ilgili muvazaalı satış yaptığı tespit edilmişti. Libananco davasını görüşen uluslararası mahkeme de bu gelişme üzerine Türk mahkemelerinin kararını istemişti. Uzan Grubu'nun muvazaalı hisse devrini tescil eden bu kararın, uluslararası tahkimde görülen Libananco davasının seyrini Türkiye lehine değiştirebileceği belirtilmişti.