Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, Yönetim Kurulu ile birlikte dün Fenerbahçe'nin yaptığı basın toplantısına cevap niteliği taşıyan açıklamalarda bulundu. Basın toplantısına ilk olarak konuşmaya başlayan TFF Genel Sekreter Vekili Orhan Ertanhan, "Yaşananlardan etkilenen kulüplerin fevri açıklamalardan kaçınmasını istiyoruz. Ali Koç'tan özür bekliyoruz" dedi.

TFF'nin İstinye'deki merkezinde yapılan basın toplantısına TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.

ORHAN ERHANTAN'IN AÇIKLAMALARI

Hassasiyetleri herkesten bekledik. Tüm detaylara hakim olmadan iş yapmanın herkese zarar vereceğini düşündük. Ancak dünkü toplantıdan sonra bunların iyimserlik olduğunu gördük. Fenerbahçe yanlış ve haksız bir açıklama yaptı. TFF'yi ve iki yetkiliyi suçladılar. 3 Temmuz'dan bu yana en çok söylenen şey masumiyettir. TFF'ye sorulmadan yapılan açıklamalar masumiyetin ihmalidir. Sadece Cornu'yu dikkat alarak TFF'yi suçlamasalardı biz sürecin farklı şekilde geçtiğini açıklardık.

Piere Cornu İstanbul'a Mehmet Berk ile görüşmek için geldi. TFF ile resmi bir görüşme talebi olmadı. Saat 15.30'da Berk ile buluşan Cornu'ya yetkililerimiz eşilik etti. Akşam ise Sayın Aydınlar'ın da olduğu bir ortamda yemek yendi ancak hiçbir bilgi aktarılmadı. İfadelerin doğru olmadığı bizzat UEFA tarafından bildirildi. Etik Kurulu'nun raporundaki gibi bazı şeyler sadece başkanımız tarafından görüldü. 3 Temmuz'dan bir süreç yaşıyoru. İki kişiyi hedef göstermek büyük haksızlıktır.

Bundan sonraki dönemde sadece Fenerbahçe'yi değil herkesi uyarmalıyız. Hassas bir dönem yaşıyoruz. TFF suçluları çıkarmak için her şeyi yapıyor. Bu süreci sadece biz yönetmiyoruz. TFF, her icraatının arkasındadır. Yaşananlardan etkilenen kulüplerin fevri açıklamalardan kaçınmasını istiyoruz. Ali Koç'tan özür bekliyoruz. TFF, Türk sporunun yaşadığı dönemden çıkmak için her şeyi yapmaya hazırdır.

MEHMET ALİ AYDINLAR'IN AÇIKLAMALARI

Şike iddialarıyla ilgili diyaloglara her zaman açık olduk. UEFA'ya, Piere Cornu'nun bazı beyanlarından rahatsız olduğumuzu belirttik. Sayın Cornu'ya, Etik Kurulu'nun raporu veya soruşturma ile ilgili bilgiler verilmedi.

UEFA'ya attığımız yazı ile ilgili reddedilen bir yazı bize atılmadı. Ali Koç bizimle görüşseydi verdiğimiz beyanı görecektir. Ali Koç, Fenerbahçe'nin Avrupa'ya gönderilmemesini TFF ve UEFA'nın ortalaşa aldığı bir karar olduğunu söyledi. Bu ifadeler tamamen yanlıştır. Fenerbahçe, CAS'a dava açtı bize de kendimizi savunma hakkı doğdu. Biz savunmada tapeler ve tutuklulardan bahsetmiyoruz. Biz iyi niyetliyiz, bunun herkes tarafından görülmesini istiyoruz. Trabzonspor'u biz önermedik. TFF'nin bu durumdan sonradan bilgisi oldu. Beşiktaş ve Trabzonspor'un şüpheli olduğu belirtilmiştir. Biz adı geçen tüm kulüpleri UEFA'ya bildirdik. Biz son derece objektif ve netiz. Son derece rahatız. Benim olduğum yerde kimseye yanlış yapılmaz. Herkes rahat olsun. Herkesin sağduyulu olması gerekir. Varsa bir problem oturup konuşalım. Ali koç diyor ki; Etik Kurulu raporunda sadece Fenerbahçe ile ilgili bölüm anlatıldı. Ali bey yanlış hatırlıyor. Ben Fenerbahçe ile ilgili bir şey okuyup söylemedim. Yine Ali KoçYunan takımlarını örnek gösterdi. Ali bey yanlış bilgilendirilmiş. O takımlar hakkında iddialar Haziran'da gündeme geldi, Yunanistan da Temmuz'da karar verdi. Biz karar alamadık çünkü gizlilik var. Belgeleri kimseyle başvuramıyoruz. Bazı medya organlarında Etik Kurulu raporunda şunlar yazılı deniyor ama sadece ben okuduğum için eminimki yazılan her şey yalan. 3 kulübün küme düşürülmesi kararı yazıyor. Etik Kurulu'nun böyle bir etkisi yok. Birçok konuda da karar veremedi ve ifadelerin alınması gerektiğini söylemiştir. Sadece 15 Ağustos'ta yönetim kurulu arkadaşlarımıza özet bilgi sunuldu. Etik Kurulu'nun içeriğinden hiç kimseye hiçbir şey bahsedilmedi. Bizler gizlilik kararının ne olduğunu bilebilecek durumdayız.

Adıl olarak şunu diyorum. Türk futbolu zor dönemden geçiyor. Herkesi birliğe davet ediyorum. Herkesin amacı futbola hizmet. bizler durada amtör olarak çalışıyoruz. Ben bana yetecek karar İngilizce biliyorum.Bazı ifadelere gülerek yanıt veriyorum. Bir kez daha söylüyroum. Fenerbahçe'yi Şampiyonlar Ligi'nden men kararını Türk futbvolunun menfaatleri açısından oy birliği ile verildi. Cornu'nun ifadeleri gerçeği yansıtmıyor. Öğrendiğimiz gibi UEFA'ya bunu söyledik. Lütfen kimse bunların altında başka şeyler aramasın. Bu sürecin sebebi biz değiliz ama yükünü taşımaya hazırız. Ben herkesin desteğini bekliyorum. Önümüzdeki günlerde bir toplantı daha yapacağız.

Cornu bu raporu neden yazdı bilmiyorum. Onu kendisine sormak lazım. Etik Kurulu raporunun hazırlanmasında hukukçular da onlarla beraber çalıştı. Yazılan yazılar doğru değil. Yazanlara yanlış bilgi veriliyor. "3 büyük kulübün küme düşürülmesi" gibi bir şey Etik Kurulu raporunda yoktur. Ahmet Çakarı'ın programını izlemedim. Bir kısmını gördüm. Oradaki suçlamalar şık değil, hoş değil. Bunlar biraz daha seviyeli şekilde yapılmalıdır.