Türkiye’nin hızla gelişen metropollerinde hepimizin yaşadığı gibi en büyük sorunlardan biriside trafik ve trafiğe sebep olan otopark sorunudur.  

Bu sorun ise senelerce yasa ve yönetmelikleri uygulamaya yanaşmayan yöneticilerden kaynaklanmaktadır.

Bunu anlamak için otopark yönetmeliğine ve İstanbul büyükşehir belediyesinin uygulamalarına bakmakta fayda var.

 İmar planı,ifrazlı müstakil arsası olan ve inşaat yapmak isteyen her vatandaş inşaat temel ruhsatı almak zorundadır.İnşaat temel ruhsatı alınırken projeler çizilir ve dilekçe ile belediyeye müracaat edilir.

Bu aşamada inşaat temel ruhsatı  verilirken otopark hesabı yapılır. Bu hesap 01.11.2006 tarihinde yürürlüğe giren otopark yönetmeliğine göre yapılır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi otopark yönetmeliğinin 7.02 maddesinde şöyle açıklanır:

    * Meskenler için: İnşaat alanı 50 metrekareye kadar olan daireler için dört daireye bir otopark,
    * İnşaat alanı 51-80 arasında olan daireler için üç daireye bir otopark,
    * 81-120 metrekare alanda 2 daireye bir otopark
    * 121-180 metrekare alanda 1 daireye bir otopark
    * 181 metrekare üzerindeki dairelerde ise bir daire için iki otopark,gerekmektedir.

 

 İşyerlerinde (dükkan,mağaza,banka v.s.) 50 metrekareye bir otopark istenmektedir.
Otopark yönetmeliğinin bazı maddelerini hatırlatmaya devam edelim.


4.01:Binayı kullananların otopark ihtiyacını bina içinde veya parsel bünyesinde karşılaması  esastır.

Bu maddeden şunu anlıyoruz.Belediye isterse parsel içinde otopark yeri yapmadan inşaat ruhsatı vermez.

4.06 maddesi:0topark bedeli alınan parsellerin otopark ihtiyacını Büyükşehir belediyesi tarafından karşılanması zorunludur.

9.01:Bina otopark yerleri ayrılmadıkça yapı ruhsatı bu otoparklar inşa edilip hazırlanmadıkça  yapı kullanma izni(iskan)verilemez.

 
9a)”Yapılacak yapılara bu yönetmelikte belirtilen esaslara ve belediye meclisi tarafından alınacak karara göre bina otopark yerleri ayrılmadıkça yapı kullanma (iskan) izni verilemez.”

 
 12.f-Otopark bedelleri bir kamu bankasında toplanır.

13.02-Toplanan paralar başka amaçla kullanılamaz ve kullanılırsa yasal faiziyle ödenir.

Bu durumda 18 yıldır toplanan ve Büyük şehir belediyesinde toplanan paralar nerededir?Talep edildiğinde yasal faiziyle birlikte ödemesi yapılacak mıdır?

  Gene yönetmelik diyor ki vatandaş inşaatını bitirip belediyeden iskan belgesi alırken göstermiş olduğun arsa üzerinde otoparkı yapmış olarak vatandaşa teslim edeceksin ve ondan sonra iskan vereceksin.

 
 Bu duruma göre belediyeler 01.07.1993 tarihli ve 21624 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan otopark yönetmeliğinden bu yana vatandaşı kandırmaya devam etmektedir.


 
Buraya kadar yönetmeliği ana esaslarıyla size tanıtarak sistemin nasıl çalıştığını göstermeye çalıştık.

Bundan sonrasında ise bu sistemin yöneticiler tarafından nasıl kötüye kullanıldığını anlatmaya çalışacağım.

 Otopark bedelleri her ilçede farklı uygulanabiliyor.

Örneğin Gaziosmanpaşa ilçesinde Edirne asfaltı ve civarında bir otopark için 6.990 lira,

Merkez mahallesi ve civarında 5.244lira,Sarıgöl ve kenar mahallelerde ise 4.370 lira alınıyor.

Bu bedelin %25 i peşin %75 i ise otopark yapılınca alacağını taahhüt ediliyor.Bu güne kadar otopark yapmayan Büyükşehir bundan sonra yapar bunun da garantisi yok.

2006 yılına kadar bu bedellerin tamamı alınıyordu.Benim verdiğim önergelerden sonra bir iyileştirme yapıldı ve otopark bedelinin %25 i peşin geri kalanı ise, otopark yapıldığında alınacağıyla ilgili taahhütname alınarak yola devam edilmeye başlandı.
      

Belediyeler bu parayı  vatandaştan neden alır? Otopark yapmak için.

Bina merkez olmak kaydıyla 500 metre yarıçaplı daire içinde aldığı parayla otopark yapmak için bu paralar alınmaktadır.

18 yıldır alınan paralarla otopark yapacağım diyen Büyükşehir belediyesi bu otoparkları yapmadığı gibi başka amaçla da kullanmaya devam etti.

 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Otopark Yönetmeliği otopark için toplanan paraların bir kamu bankasına yatırılmasını ve başka bir amaçla kullanılmayacağını belirtir.

Buna rağmen otopark paraları belediye tarafından toplanmakta fakat bu paraların karşılıkları olan otopark alanları halkın hizmetine hiçbir zaman sunulmamıştır.

       

Anlatmak istediğimiz gibi İstanbul’da trafiğin nedenlerinden biri olan otopark sorununun aslında bir sorun değil bir ihmalden kaynaklandığı apaçık ortadadır.

18 yıldır otopark inşa etmek için para toplayan belediyeler bu görevlerini yerine getirmemiştir.Toplanan bu paralar nerededir?

Bu paralar hangi amaçlar için kullanılmıştır?Bu soruların sizler tarafından sorulması gerekmektedir.

Yasalara yönetmeliklere rağmen bu kadar yüklü miktardaki paralar amaç dışında kullanılmış ve suç işlenmiştir.

 1984 yılında yapılan İstanbul İmar Planlarında otopark alanları planlarda yer almıştır.  

Daha sonra göreve gelen belediyeler bu otopark alanlarını da imara açarak şahsi çıkarları doğrultusunda ellerindeki gücü istismar etmişlerdir.

 Şu anda da soygun düzeni devam etmektedir. 01.11.2006’da yürürlüğe giren İstanbul Büyükşehir Belediye Otopark Yönetmeliği de otopark yeri göstermeden ve belediyenin gösterdiği alanlarda otopark yapmadan ruhsat ve iskan verilmesini,otopark parası alınmasını yasaklamasına rağmen bu paralar toplanmaya ve başka amaçlar için kullanılmaya devam edilmektedir.

18 yılda milyonlarca konutun (daire anlamında) yapıldığını biliyoruz. Otoparktaki soygunun ve istismarların ne kadar büyük olduğunu kamuoyunun takdirine bırakıyorum.

Bu konuda yaklaşık 4 yıldır  çeşitli platformlarda konuyu dile getirmeme rağmen bu konuda gelişme olmamıştır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin bu yönetmeliğin değiştirilmesi konusunda mutlaka adım atması gerekiyor.Bu konuda 7 şubat 2011 günü Gaziosmanpaşa belediye meclisinde tekrar gündeme getirdim.

Bunun içinde Büyükşehir belediye meclis üyelerinin duyarlılık göstermesi gerekmektedir.

 Kamuoyu açısından konuya bakacak olursak “18 yıldır belediyelere otopark parası yatıran müteahhitler ve daire sahipleri haklarını bu belediyelerde aramalıdır.

Yıllarca otopark paralarını  yatıran vatandaşların otoparkları yapılmamıştır.

Otopark sorununun çözümü için evinde,işinde ve otopark için yatırdığım paralar nerededir?” diye yetkililere sormalıdır.

Yönetmelik:

.03:Otopark hesabında toplanan meblağ Büyükşehir belediyesince hazırlanan israf belgesi verile emri ve hak ediş raporuna göre Büyükşehir belediyesince yazılı talimatı üzerine ilgili bankada hak sahibine ödenir.

Doğal olarak hak arayan ve talep eden olursa!

       

Otopark için yatırılan paraları  geri isteme hakları doğmuştur.

Bu nedenle herkesin yatırmış olduğu otopark paralarının karşılığını almasının gerekliliği tartışılamaz düzeyde ortadadır.Vatandaşa hukuk yolu açıktır.Saygılarımı sunuyorum. [email protected]